Radulović: Aspiracije Crne Gore i Kosova pouzdan okvir za stabilnost regiona

Državni sekretar za politička pitanja čestitao stalnom otpravniku poslova Kosova u Crnoj Gori Džaferu Ahmetiju stupanje na dužnost
2 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2014. 16:42h

Zajedničke evropske i evroatlantske aspiracije Crne Gore i Kosova biće dobra platforma i pouzdan okvir za doprinos koji te dvije države mogu dati stabilnosti, saradnji i prosperitetu regiona, ocijenio je državni sekretar za politička pitanja Vladimir Radulović.

On je danas, kako je saopšteno iz Vlade, razgovarao sa novoimenovanim stalnim otpravnikom poslova Kosova u Crnoj Gori Džaferom Ahmetijem.

Radulović je, kako se navodi, čestitao Ahmetiju stupanje na dužnost i poželio uspješan rad u Crnoj Gori i izrazio zadovoljstvo preduzetim koracima na otvaranju Ambasade Kosova, navodeći da će to biti još jedan snažan podsticaj daljem unapređenju i razvoju bilateralnih odnosa.

"Takođe, Radulović je istakao da će zajedničke evropske i evroatlantske aspiracije biti dobra platforma i pouzdan okvir ne samo za unapređenje bilateralnih odnosa, već i za doprinos koji Crna Gora i Kosovo mogu dati stabilnosti, saradnji i prosperitetu regiona", kaže se u saopštenju.

Radulović je naveo da očekuje da će se nagovještenim konceptom, skorih ustavnih promjena, stvoriti odgovarajući sistemski i institucionalni okvir za regulisanje i afirmaciju položaja i statusa crnogorske nacionalne zajednice.

"Radulović je upoznao Ahmetija sa spoljnopolitičkim prioritetima Crne Gore, prije svega, sa agendom evroatlantskih integracija, uz uvjerenje da bi Crna Gora mogla predstavljati pozitivan primjer kako se na predan i posvećen način sprovode neophodne reforme", navodi se u saopštenju.

U tom kontekstu, dodaje se, on je naglasio da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje dvije države, kako kroz proširenje ugovorno pravne osnove, tako i kroz intenziviranje kontakata u oblasti ekonomije, turizma, saobraćaja.

Ahmeti je zahvalio na prijemu i istakao da otvaranje diplomatsko-konzularnih predstavništava u Podgorici i u Prištini predstavlja most za dalje intenziviranje saradnje dvije države.

"On je izrazio uvjerenje da će status crnogorske manjine biti uskoro regulisan ustavnim promjenama, te da će to otvoriti prostor za podizanje nivoa diplomatskih predstavništava", naveli su iz Vlade.

Ahmeti se saglasio da postoji potencijal za intenziviranje saradnje u oblastima od obostranog interesa, koji, kako je kazao, treba iskoristiti u cilju poboljšanja života građana.

"Ahmeti je izrazio veliku zahvalnost što je Crna Gora tokom ratnih zbivanja s kraja devedesetih otvorila svoje granice i pružila utočište za desetine hiljada izbjeglica s Kosova, što njegov narod ne može nikad zaboraviti", kazali su iz Vlade.

Bonus video: