PZP: Prestati sa retroaktivnom primjenom zakona i isplatiti kredite

Dalibor Vuksanović iz PzP, član Mreže mladih, kazao je da bi, da nije tužno, bilo smiješno kako pravnici vladajuće koalicije tumače Zakon o finansiranju političkih partija
6 komentar(a)
ETF, fakultet, studenti, Foto: Arhiva "Vijesti"
ETF, fakultet, studenti, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.04.2014. 11:59h

Pokret za promjene (PzP) pozvao je Ministarstvo finansija da prestane sa retroaktivnom primjenom zakona i isplati studentske kredite i stipendije onima koji su to pravo stekli u oktobru prošle godine.

Dalibor Vuksanović iz PzP, član Mreže mladih, kazao je da bi, da nije tužno, bilo smiješno kako pravnici vladajuće koalicije tumače Zakon o finansiranju političkih partija.

"I to tako što stručnjaci koje građani finansiraju iz Ministarstva finansija ne znaju kako da obračunaju studentske stipendije i kredite. Izgleda da je osnovni kriterijum prilikom njihovog zapošljavanja i bio samo dobar smisao za humor", naveo je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, interesantno je kako se zaštitnici Ustava i zakona Crne Gore sad ne sjetiše ustavnih načela da nijedan zakon ne može da djeluje retroaktivno i da ne može da uskrati stečena prava.

Vuksanović je kazao da je tužno što Demokratska partija socijalista (DPS) pokušava preko studenata i učenika, izazivajući njihov bijes i gnijev, da nadomjesti očigledan nedostajući broj glasova na predstojećim izborima.

"Tužno mi je da gledam kolege pravnike, moje profesore i sve one doktore pravnih nauka kako blate časnu profesiju pravnika i radi političkih poena pričaju nebuloze", naveo je on.

Očigledno je, kako je kazao, da je taj Zakon oduzeo glavni buzdovan trgovine glasovima od DPS, "pa su pronašli novi način da to nadomjeste –izazovi bijes studenata pa neka oni kazne one koji su im 'uskratili pravo".

"Drage kolege studenti, niko vama ne može da uskrati stečena prava. Niko vama ne uskraćuje ništa. Borimo se za vašu slobodu, da se vaš glas čuje i poštuje. Borimo se da se vaše diplome cijene i vrednuju na tržištu rada. Nas ne zanimaju samo vaši glasovi i izlazak na izbore", poručio je Vuksanović.

U PzP-u i Demokratskom frontu je, kako je rekao, bitan čovjek, njegova sloboda i njegovo mišljenje.

"Još jednom pozivamo Ministarstvo finansija da poštuje Ustav i zakone države Crne Gore i isplati studentske kredite i stipendije onima koji su to pravo stekli još u oktobru 2013. godine i da prestanu sa retroaktivnom primjenom zakona", rekao je Vuksanović.

Bonus video: