Pravedna: Vlast i opozicija udruženim snagama cijepaju principe pravne države

Kako je ocijenjeno iz Pravedne, parlament je uspio da nadmaši pravna zastranjivanja ostalih grana vlasti
5 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2014. 09:42h

Crnogorska politika je posljednjih mjeseci uspjela dodatno da obesmisli i degradira važeći ustavni poredak, zbog čega slijede i neustavni lokalni izbori, ocijenjeno je iz Pravedne Crne Gore.

"Takozvano približavanje Evropskoj uniji (EU) odvija se u znaku udaljavanja od načela ustavne i demokratske države.

Dok Brisel proces pridruživanja EU sve više svodi na birokratsku maglu, vlast i opozicija udruženim snagama cijepaju principe pravne države", kaže se u saopštenju.

Zato je, smatraju u Pravednoj, i moguće da se usvoji neustavni izborni zakon, donese neustavni zakon o finansiranju političkih stranaka i konačno u neustavnoj proceduri bezuspješno bira vrhovni državni tužilac.

Kako je ocijenjeno iz Pravedne, parlament je, kroz niz neustavnih odluka u posljednja dva mjeseca, uspio da nadmaši pravna zastranjivanja ostalih grana vlasti.

"Zato u Crnoj Gori slijede i neustavni lokalni izbori, što je samo potvrda trijumfa stranačkih interesa nad pravnom državom. Samim tim, neuvjerljivo i komično djeluje kada se poslanici iz redova vlasti i opozicije pozivaju na vladavinu zakona", dodaje se u saopštenju.

Međutim, kazali su iz Pravedne, nije komično kada Ustavni sud, umjesto da samonicijativno i hitno reaguje na školske primjere neustavnosti i nezakonitosti, ćuti i premišlja se šta da čini.

"Jer, ukoliko Ustavni sud nije u stanju da se suprostavi političkom ruganju sa Ustavom, onda ne samo da je ovaj organ suvišan već se i ideja crnogorske državnosti pretvara u karikaturu i to pod okriljem jedne neodgovorne i nedorasle političke klase", poručeno je iz Pravedne.

Bonus video: