Rusi će reći zaradu pomagača "okupacije"

Grahovac očekuje da Moskva uskoro objavi iznose zarada onih iz vrha vlasti koji su pomogli okupaciju resursa Crne Gore
51 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2014. 13:46h

Iako se javno zalaže za ulazak Crne Gore u NATO, premijer Milo Đukanović neće moći da napravi otklon od Rusije jer je odavno talac Moskve, smatra general u penziji Blagoje Grahovac. On tvrdi da je nediplomatska reakcija Moskve na približavanje Podgorice NATO-u bila očekivana, ali i da se reakcija Rusije neće završiti na saopštenjima.

"Đukanović je godinama bučno pričao priču o evroatlantskim integracijama, a ispod stola sprovodio okupaciju prirodnih resursa Crne Gore od strane ruskih tajkuna. U tome su oni učestvovali, a uskoro će ruska strana kazati vrlo egzaktne iznose ko je i koliko od svega toga zaradio", smatra Grahovac.

Nedjelju nakon što je Đukanović u Vašingtonu kazao da se na Balkanu vodi sve jača „antinatovska kampanja“ i tražio prijem Crne Gore u NATO, ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da te “neprijateljske izjave” Đukanovića i pridruživanje Crne Gore EU u sankcijama protiv zvanične Moskve izazivaju “duboko razočarenje”. Iz crnogorskog ministarstva spoljnih poslova im je odgovoreno da su premijerove izjave u skladu sa nacionalnim interesima Crne Gore, kao i da svaka država ima pravo da suvereno odlučuje o spoljnopolitičkim prioritetima. MVPEI je negirao da je Đukanović u Vašingtonu iznosio antiruske stavove. Međutim, Grahovac ističe da je spor zbog posjete Vašingtonu logična posljedica dvostruke državne politike koju godinama vodi DPS.

Pojašnjavajući da je ta politika sada izašla na čistinu, on tvrdi da će od toga štetu imati "dupli igrači". "Nemam dilemu da će od ljutnje Rusije posljedice imati dupli igrači i oni koji su povezani u koruptivnim radnjama sa ruskim tajkunima. Zato mogu biti zabrinuti mnogi u vrhu DPS-a".

Dok poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević smatra da nakon oštre reakcije Moskve treba očekivati povlačenje ruskog kapitala iz Crne Gore, u Đukanovićevoj partiji tvrde da Vlada ne vodi dvostruku politiku. Portparol DPS-a Časlav Vešović istakao je da DPS i Vlada njeguju jasnu i konzistentnu spoljnu politiku, usmjerenu prema EU i NATO i da tu nikad nije bilo skrivenih poruka prema spoljnopolitičkim partnerima, uključujući i Rusiju.

Iako u dijelu javnosti postoje očekivanja da bi otklon od Rusije mogao izazvati turbulencije u DPS-u, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević smatra da to neće izazvati ideološke sukobe unutar stranke. Uljarevićeva smatra da je Đukanović procijenio da mu približavanje NATO donosi više nego dosadašnje sjedenje na dvije stolice, ističući da je lider DPS-a u ovom momentu dovoljno jak da u partiji bez posljedica sprovede zaokret prema NATO-u: "Jedinstvo partije u vezi sa pitanjem NATO demonstrirao je i činjenicom da su uz njega u Vašingtonu bili neki od onih koji se u javnosti prepoznaju kao "ruski ljudi". Jedina opasnost za Đukanovića, zbog jasnog pozicioniranja na jednu stranu, može biti ukoliko je pravio neke javnosti nepoznate dogovore sa Rusima. Da bi procijenili eventualne posljedice tih "dilova" trebalo bi znati i njihovu sadržinu", smatra Uljarevićeva.

Bonus video: