Vešović: DPS i Vlada od početka vode politiku prema EU i NATO

"Za podsmijeh su kritike koje nam upućuju funkcioneri DF-a na račun naše spoljne politike", rekao je Vešović
102 pregleda 13 komentar(a)
Časlav Vešović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Časlav Vešović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.04.2014. 13:34h

Demokratska partija socijalista (DPS) i Vlada koju vodimo od početka njeguje jasnu i konzistentnu spoljnu politiku, usmjerenu prema Evropskoj uniji i NATO, navodi se u saopštenju portparola DPS-a Časlava Vešovića.

Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da “neprijateljske izjave” premijera Mila Đukanovića tokom posjede Sjedinjenim Američkim Državama na račun Rusije, kao i pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji u sankcijama protiv Rusije izazivaju “duboko razočarenje”.

Vešović navodi da u tome nikad nije bilo nikakvih skrivenih poruka, bilo prema crnogorskoj javnosti, bilo prema ostalim spoljnopolitičkim partnerima, uključujući i Rusiju.

"Zato su za podsmijeh kritike koje nam upućuju funkcioneri DF-a na račun naše spoljne politike, koji ni unutar sopstvenih redova ne mogu da se dogovore šta su im spoljnopolitički, regionalni, pa ni unutrašnji prioriteti. Formalno su svi za EU, ali bi se konfrontirali sa politikom Brisela oko važnih globalnih pitanja. Da od njih zavisi spoljna politika, kada bi protiv NATO-u progovorili Mandić, Danilović ili neko iz NSD, Medojević bi morao da trči na zapad da se pravda", navodi se u saopštenju Vešovića.

Dodaje da kada su u pitanju stavovi Medojevića, "Mandić i Danilović bi morali da jure i na istok i na zapad da se izvinjavaju, jer su po njemu briselski zvaničnici korupmirani, a da je Jedinstvena Rusija je nedemokratska struktura".

"Većina DF-a neće u NATO, manjina bi na drugu stranu, dio bi da sarađuje sa vlastima u Srbiji, drugi dio tu istu vlast svako malo proziva da je diktatorska i kriminalna, pa bi teško imali vremena za bilo kakav drugi posao, sem da se izvinjavaju naokolo na sve četiri strane svijeta. Prvo su nas optuživali da nijesmo iskreno za NATO, pa su poslije posjete predsjednika DPS-a Vašingtonu okrenuli ploču. Svojevremeno su tvrdili da Rusija upravlja našom ukupnom politikom, a danas konstatuju suprotno. Kad iznesu jasne stavove šta su njihovi spoljnopolitički prioriteti, onda neka komentarišu tuđe", zaključuje se u saopštenju Vešovića.

Bonus video: