Šaranović, Mitrić i Lukić kandidati za šefa DIK-a

juče. Aktuelni predsjednik DIK Ivan Kalezić rekao je da se neće kandidovati jer osim toga što je bio člna Opštinskog odbora DPS u Baru
98 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2014. 13:53h

Tri kandidata prijavila su se za mjesto predsjednika Državne izborne komisije (DIK) na konkursu koji je završen.

Za funkciju predsjednika DIK-a prijavili su se profesor na Pravnom fakultetu i član Tužilačkog savjeta Slavko Lukić, advokat Nebojša Mitrić i bivši predsjednik Borda direktora željezničkog preduzeća "Montekargo" Budimir Šaranović.

Lukić se, osim za mjesto predsjednika DIK-a, kandidovao i za člana tog tijela ispred Univerziteta Crne Gore. Na to mjesto u DIK koje je predviđeno za civilni sektor konkurisao je i Vlado Dedović iz Centra za monitoring (CEMI).

Nebojša Mitrić, sin bivšeg profesora na Pravnom fakultetu i predsjednika Ustavnog suda Blagote Mitrića, ranije se prijavljivao i na konkurs za direktora Uprave policije, završio je Pravni fakultet u Podgorici.

Šaranović je 2011. izabran za predsjednika Borda direktora željezničkog preduzeća “Montekargo”. U predrereferendumskom periodu bio je crnogorski predstavnik u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo u Beogradu.

Lukić je profesor Ustavnog prava na UCG. Krajem prethodne godine konkurisao je i za sudiju Ustavnog suda, za člana Sudskog savjeta i člana Tužilačkog savjeta u koji je izabran.

Konkurs za predsjednika i članove DIK-a istekao je juče. Aktuelni predsjednik DIK Ivan Kalezić rekao je da se neće kandidovati jer osim toga što je bio člna Opštinskog odbora DPS u Baru tim činom želi i da doprinese povjerenju u izborni proces.

Na sjednici Administrativnog odbora pored kratkog osvrta na kandidata za DIK raspravljalo se i o pravu na jednogodišnje naknade bivšoj poslanici SNP-a Zdenki Popović.

Odbor je odlučio da, uz dobijenu preporuku od strane Kolegijuma predsjednika Skupštine, Popović dobija poslaničku platu godinu nakon prestanka funkcije. Popovićeva je imala problema da ostvari svoje pravo zbog pravnih nedorečenosti oko porodične penzije.

Bonus video: