Tuzani odlučuju o referendumu, a ne Glavni grad

Zakonom o glavnom gradu predviđeno je da Skupština u Podgorici odlučuje o raspisivanju referenduma, nakon inicijative gradske opštine
8 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2014. 16:25h

Pravo na raspisivanje referenduma o punopravnoj opštini treba dati lokalnim parlamentima u Tuzima i Golubovcima, umjesto Skupštine glavnog grada, predložio je poslanik Albanske alternative Nik Đeljošaj. U amandmanima na izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji i Zakona o glavnom gradu, kojim se predviđa da Tuzi i Golubovci budu opštine u okviru Podgorice, Đeljošaj je predložio i da se buduća opština zove Malesija/Tuzi.

“U Zakonu o teritorijalnoj organizaciji dodaje se novi član kod djela koji reguliše osnivanje novih opština, a prema kome opština u okviru glavnog grada, izuzetno od ostalih mogućnosti teritorijalne promjene, odluku o izdvajanju u novu opštinu donosi na svojoj skupštini opštine”, navodi se u amandmanu koji je uslov AA da podrži zakone.

Zakonom o glavnom gradu predviđeno je da Skupština u Podgorici odlučuje o raspisivanju referenduma, nakon inicijative gradske opštine. Prema dosadašnjem modelu, skupština u Podgorici odlučivala je i o izradi studije ekonomske opravdanosti formiranja nove opštine, što je bio i jedan od razloga dugogodišnjeg odlaganja raspisivanja referenduma u Tuzima. Predloženi zakoni nijesu prošli zakonodavni odbor, jer “nemaju ustavnu osnovu”.

Predviđeno je i da u slučaju sukoba nadležnosti budućih opština i glavnog grada, posljednju riječ ima vlada. Ponuđenim predlogom zakona, iza kojih su stali DPS i manjinske stranke, bilo je predviđeno da u slučaju spora oko nadležnosti konačnu odluku donosi administrator glavnog grada. Predloženo je i da u lokalnim parlamentima bude 30 odbornika.

Bonus video: