Pregovarače treba podjednako nagraditi

Vlada je donijela odluku prema kojoj će članovi radnih grupa za pregovaračka poglavlja 23 i 24 ubuduće primati nadoknade za svoj rad
55 pregleda 1 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.04.2014. 17:10h

Članove radih grupa za pregovore sa EU treba nagraditi, ali Vlada ne smije neke pregovarače da stimuliše više od ostalih, ocijenio je poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović. On smatra da u sistemu nagrađivanja članovi svih pregovaračkih grupa moraju biti ravnopravni.

“Treba nagraditi ljude koji su angažovani na tako važnom poslu kakvi su pregovori, ali tu ne smije biti povlašćenih i podređenih. Svi ti ljud imaju jednaku odgovornost, bez obzira na kom poglavlju rade”, kazao je Abazović.

Vlada Crne Gore donijela je odluku prema kojoj će članovi radnih grupa za pregovaračka poglavlja 23 i 24 ubuduće primati nadoknade za svoj rad, dok se ne navodi da li će one biti isplaćivane i ostalim pregovaračkim grupama. Do sada su nadoknade isplaćivane samo šefovima radnih grupa, koordinatorima, sekretarima i pregovaračima. Kako “Vijesti” nezvanično saznaju u Vladi, u odluci se ne navodi kolike bi mogle biti nadoknade članovima radnih grupa za poglavlja 23 i 24, ni da li će novac za rad u radnim grupama za ostala pregovaračka poglavlja primati njihovi članovi.

“Poglavlja koja se odnose na vladavinu prava jesu obimna i važna, ali nisu ništa manje značajna od pregovora o javnim nabavkama i poljoprivredi, koje su mnoge države prije nas jedva zatvorile”, upozorio je Abazović.

U Vladi tvrde da će naknade biti utvrđene u skladu sa Odlukom o kriterijumima za utvrđivanje visine naknade za rad člana radnog tijela ili drugog oblika rada, koja propisuje da je gornja granica za iznos naknade predsjedniku savjeta i komisija koje obrazuje Vlada 340,9 eura, a za članove ovih tijela 243,5 eura.

Bonus video: