Teško izvodiv kompromis za izbor VDT-a

On je podsjetio da će se u ponedjeljak vidjeti da li aktuelni, i jedini kandidat u trećem krugu, može dobiti potrebnu tropetinsku većinu
68 pregleda 2 komentar(a)
Sergej Sekulović, Foto: Arhiva Vijesti
Sergej Sekulović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.04.2014. 13:50h

Izbor vrhovnog državnog tužioca (VDT) u trećem krugu izgleda teško izvodiv, u komplikovanoj političkoj situaciji sa oštrim sukobima na političkoj sceni, jer se kompromis u ne malom dijelu javnosti doživljava kao izdaja matičnih interesa, smatraju u Centru za građanske slobode.

"Ali nije nemoguće, ukoliko je politička elita na potrebnom nivou zrelosti, i ako se iskreno želi dovesti do kraja reforma pravosudnog sistema“, kazao je izvršni direktror te nevladine organizacije, Sergej Sekulović.

On je agenciji MINA rekao da tužilačka organizacija ima funkcionalnost i kada ima v.d. stanje u odnosu na VDT-a.

"Ali isuviše dugo odlaganje konstituisanja ovog važnog organa u punom kapacitetu ometa projektovani cilj, koji se sastoji u kreiranju političkog ambijenta za punu samostalnost u radu tužilačke organizacije“, rekao je Sekulović.

On je podsjetio da će se u ponedjeljak vidjeti da li aktuelni, i jedini kandidat u trećem krugu, može dobiti potrebnu tropetinsku većinu.

"Ukoliko to ne bude slučaj teško možemo očekivati skoriji izbor VDT-a, sem pod pritiskom pregovaračkog procesa, konsolidacije aktuelne političke scene, ili usljed preraspodjele političke moći“, ukazao je Sekulović.

On je podsjetio da je Skupština preuzela dodatnu odgovornost amandmanima na Ustav, u dijelu pravosudnog sistema kojim je osnažena potreba za političkim dogovaranjem i kompromisima, jer procedura zahtijeva da uz vlast izbor VDT-a potvrdi i dio opozicije.

"Da se ovakvo rješenje ne bi izrodilo u svoju suprotnost potreban je visoki nivo političke razboritosti i osjećaja za trenutak u kojem se nalazimo", naveo je Sekulović.

Prema njegovim riječima, takva procedura postavlja pred poslanike dilemu da li su u stanju da iznesu odgovornost koju su sami prenijeli na sebe.

"U komplikovanoj političkoj situaciji, gdje imamo oštre sukobe na političkoj sceni, ovo izgleda kao teško izvodljivo, jer se kompromis u ne malom dijelu javnosti doživljava kao svojevrsna izdaja matičnih interesa“, zaključio je Sekulović.

Bonus video: