Bojović: Nećemo podržati koaliciju SDP-a i Pozitivne

On smatra da se vanredni parlamentarni izbori nameću kao potencijalna mogućnost, ukoliko opozicija uspije da porazi DPS u Podgorici
12 komentar(a)
Rade Bojović, Foto: Savo Prelević
Rade Bojović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.04.2014. 12:40h

Pravedna Crna Gora neće podržati koaliciju Socijaldemokratske partije (SDP) i Pozitivne na predstojećim lokalnim izborima, saopštio je predsjednik Izvršnog odbora te partije, Rade Bojović.

On je kazao da je Pravedna bila raspoložena da samostalno učestvuje na predstojećim izborima, navodeći da je nedostatak novca spriječio da bude dio izborne utakmice.

"Takođe, nema razloga da podržimo koaliciju SDP-Pozitivna. Jer, ne vjerujem da ova koalicija sa svojom neodređenom i skrivenom postizbornom politikom može smatrati prihvatljivim stavove Pravedne", rekao je Bojović agenciji MINA.

On je naveo da u Pravednoj smatraju da bi jedan reformatorski politički savez trebao da vodi odlučnu opozicionu kampanju sa ciljem da smijeni Demokratsku partiju socijalista (DPS).

"Istovremeno, to bi uključivalo i jasnu predizbornu ponudu ostatku opozicije da se nakon izbora formira nova gradska koaliciona vlast u skladu sa unaprijed definisanim reformskim programom", kazao je Bojović.

Upitan kako komentariše činjenicu da članovi Predsjedništva Demokratskog fronta (DF) vjerovatno neće biti na odborničkoj listi tog političkog saveza za izbore u Podgorici, Bojović je rekao da to smatra kao pokušaj pridobijanja i onih birača koji imaju rezerve prema dijelu vodećih lidera Fronta.

On vjeruje da bi građani, i ukoliko DPS ne dobije izbore prisustvovali još jednoj, kako je naveo, dinamičnoj trgovačkoj predstavi i to u najboljem maniru aktuelne političke klase

"To može biti pametan politički iskorak ali ključno je pitanje kakvu će kampanju voditi DF i da li će ovaj najsnažniji opozicioni savez smoći snage da svoju politiku oslobodi od sopstvenog nasljeđa i stalnog zaklanjanja iza Lekića (Miodraga)", ocijenio je Bojović.

On smatra da se vanredni parlamentarni izbori nameću kao potencijalna mogućnost, ukoliko opozicija uspije da porazi DPS u Podgorici.

"Međutim, to podrazumijeva da SDP podrži smjenu vlade u državnom parlamentu. Ali, nije izvjesno da će SDP čak i u slučaju poraza DPS-a u Podgorici podržati takvu ideju", rekao je Bojović.

On vjeruje da bi građani, i ukoliko DPS ne dobije izbore prisustvovali još jednoj, kako je naveo, dinamičnoj trgovačkoj predstavi i to u najboljem maniru aktuelne političke klase.

Jasno je da će kampanju DPS-a lično predvoditi Đukanović. On zna da su ovi izbori i za DPS i za njega lično od izuzetnog značaja, baš kao što dobro zna šta sve treba učiniti da bi opozicija ostala u opoziciji", ocijenio je Bojović

Na pitanje kakve šanse daje pobjedi opozicije, s obzirom da će nastupiti u više kolona, Bojović je ocijenio da ako opozicija bude vodila demagošku kampanju motivisanu svojim stranačkim računicama, međusobnom netrpeljivošću i postizbornim skrivalicama, „onda će DPS naći načina da sačuva vlast”.

"Vjerujem da može pobijediti samo reformatorska, nepotkupljiva i odlučna opozicija koja je spremna da sarađuje i to na način koji će većinu građana ubijediti u njenu političku zrelost i kredibilnost. To naravno zahtijeva krupne promjene i napore unutar opozicije i vrlo brzo će se vidjeti ima li takvih naznaka ili nema", smatra Bojović.

Govoreći o glavnom razlogu zbog kojeg je Slavoljub Stijepović nosilac liste DPS-a u Podgorici, Bojović je kazao da DPS, u Miomiru Mugoši, više ne vidi političara koji može obezbijediti opstanak i stabilnost gradske vlasti.

"Zato se tražio alternativni formalni nosilac liste ali je već sada jasno da će kampanju lično predvoditi Đukanović. On zna da su ovi izbori i za DPS i za njega lično od izuzetnog značaja, baš kao što dobro zna šta sve treba učiniti da bi opozicija ostala u opoziciji", ocijenio je Bojović.

Bonus video: