Vučinić: Insistiraću na depolitizaciji ANB

Vučinić je rekao da integracija u NATO nije jednosmjeran proces, kao ni odnos sa državama članicama, zbog čega se i koriste termini partneri i kolektivna bezbjednost
53 pregleda 7 komentar(a)
Boro Vučinić, Foto: Vesko Belojević
Boro Vučinić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.04.2014. 11:14h

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) u sklopu reformi posebnu pažnju posvetiće razvoju ljudskih resursa, kao prioritetnom dijelu tog procesa, poručio je direktor Agencije Boro Vučinić.

Vučinić je, u tekstu objavljenom na novom sajtu ANB, ocijenio da razvoj ljudskih resursa nije uvijek stvar same institucije, iako se u njoj sprovodi.

"Insistiraćemo na mladim i obrazovanim kadrovima, kao i na potpunoj depolitizaciji", poručio je Vučinić.

On je podsjetio da je prošle godine, donijet novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji u ANB.

"Naglasiću da su pri izradi korišćena komparativna iskustva partnerskih službi, zemalja članica NATO-a", rekao je Vučinić.

On je objasnio da je upravo to bio jedan od preduslova za brzo prilagođavanje prioritetima kolektivnog sistema bezbjednosti.

"Taj novi organizacioni model obezbjeđuje veću funkcionalnost i efikasnost u zaštiti nacionalnih bezbjednosnih interesa, suprotstavljanju transnacionalnim izazovima, rizicima i prijetnjama, kao i realizaciju svih drugih zakonskih nadležnosti ANB", rekao je Vučinić.

Reformama nema kraja

On je ocijenio da je ANB kapitalno važna institucija u bezbjednosnom sistemu države.

"Međutim, kako je bezbjednosni ambijent dinamična kategorija, jer se bezbjednosni izazovi, rizici i prijetnje stalno mijenjaju, može se konstatovati da je reforma bezbjednosnih službi kontinuiran proces - posao koji se nikada ne može smatrati u potpunosti završenim", kazao je Vučinić.

On smatra da je u strateškom smislu, suštinski važno da se Crna Gora integriše u sistem kolektivne bezbjednosti, jer na taj način na raspolaganju ima najmoćnije bezbjednosne resurse da se izbori sa savremenim prijetnjama koje su odavno prešle granice samo jedne države.

"NATO predstavlja garant bezbjedne budućnosti i razvoja Crne Gore, zbog čega to jeste cilj kojem težimo i koji se čini izvjesnim i dostižnim", naveo je on.

Vučinić je rekao da integracija u NATO nije jednosmjeran proces, kao ni odnos sa državama članicama, zbog čega se i koriste termini partneri i kolektivna bezbjednost.

Prema njegovim riječima, tako Crna Gora, pored izazova i prijetnji na nacionalnom i regionalnom nivou, dijeli izazove i prijetnje NATO država

"To zahtijeva reformisanu ANB, koja će, pored zaštite nacionalnih bezbjednosnih interesa, čemu je do sada bila dominantno posvećena, predstavljati jednu od karika obavještajne zajednice NATO, odnosno kolektivnog sistema bezbjednosti", ocijenio je Vučinić.

"NATO predstavlja garant bezbjedne budućnosti i razvoja Crne Gore, zbog čega to jeste cilj kojem težimo i koji se čini izvjesnim i dostižnim", naveo je on.

On je naveo da je u ANB je puno rađeno kako bi se što brže napredovalo ka strateškom cilju.

"U dijelu stvaranja zakonskih pretpostavki, tokom 2012. i 2013. godine, donesena su 22 podzakonska i opšta akta i deset pravilnika iz oblasti finansijskog upravljanja i kontrole, čime su se stvorili uslovi za cjelovitu primjenu zakona i zakonitost u postupanju", naveo je Vučinić.

On je podsjetio da je počeo rad na izmjenama Zakona o ANB, s obzirom da je takva potreba proistekla iz njegove dosadašnje primjene i reformskih zahtjeva.

"Cijeneći veoma važnom ulogu skupštinskog radnog tijela, koje ima ulogu parlamentarnog nadzora rada Agencije, ANB je pozvala Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore da direktno (kroz uključivanje svog predstavnika) ili na drugi odgovarajući način (dostavljanjem predloga, sugestija i sl.), participira već u početnoj fazi izrade Zakona", rekao je Vučinić.

ANB, kako je kazao, želi da dodatno ojačamo saradnju sa Parlamentom, odnosno, Odborom za bezbjednost i odbranu s ciljem zajedničkog djelovanja u svim fazama i na svim nivoima sprovođenja reformi u ANB.

Saradnja sa Evropom i Amerikom

Vučinić je rekao da je prethodne dvije godine bilateralna i multilateralna saradnja ANB sa SAD kao strateškim i važnim evropskim partnerima kontinuirano je ostvarivana kroz sve modalitete, uključujući susrete na direktorskom nivou, ekspertske sastanke i razmjenu operativnih podataka i analitičkih materijala.

Prema njegovim riječima, u tom periodu ostvareni su kontakti sa najznačajnijim obavještajnim adresama u svijetu - na evropskom i američkom kontinentu.

"Kako bi dosegli cilj unapređenja kapaciteta i ostvarivanja pune interoperabilnosti sa savremenim obavještajnim i bezbjednosnim sistemima, u saradnji sa partnerima iz službi država članica NATO, tokom 2012. i 2013. godine, organizovan je veliki broj edukativnih programa za pripadnike ANB, što će biti nastavljeno i u narednom periodu", rekao je Vučinić.

On je podsjetio da, od 2012. godine, ANB ima predstavnika u Misiji Crne Gore pri NATO.

"Kontakti koje je naš predstavnik ostvario sa službenicima NATO-a i predstavnicima partnerskih službi akreditovanih pri Alijansi doprinijeli su afirmaciji ANB i njenih aktivnosti na planu implementacije reformi i suprotstavljanja zajedničkim bezbjednosnim izazovima", kazao je Vučinić.

Građani pozvani na saradnju

On je rekao da, iako su nadležnosti ANB isključivo vezane za prijetnje po nacionalnu bezbjednost, Agencija sprovodila i operativne aktivnosti na rasvjetljavanju konkretnih slučajeva napada na novinare i medijske kuće, u saradnji sa drugim nadležnim organima Upravom policije i Tužilaštvom.

"Predstavnici ANB takođe aktivno participiraju i u Komisiji za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, koju je formirala Vlada Crne Gore, krajem 2013. godine", podsjetio je Vučinić.

On je kazao da će ANB, novim sajtom koji je pokrenut danas, pokušati da građanima i zainteresovanoj javnosti što više približi jednu veoma značajnu instituciju sistema u cilju stvaranja objektivne slike o onome što ona suštinski znači za dalji demokratski razvoj Crne Gore i za svakog njenog građanina ponaosob.

"Na portalu ANB-a možete naći informacije kroz koje ćete nas bolje upoznati, počevši od istorijata, kroz djelokrug rada, nadzor, strukturu zaposlenih, zakone i podzakonska akta kojima se uređuje rad Agencije, dokumentaciju koja nije klasifikovana i sl. Naš cilj je da kontinuirano izgrađujemo povjerenje građana. Zato vas pozivamo na saradnju – obratite nam se, postavite pitanja, iznesite sugestije", poručio je Vučinić.

Bonus video: