Odbačeni svi prigovori MANS-a zbog sumnji u zloupotrebe zapošljavanja

MANS je podnio 26 prijava zbog sumnje da su javne ustanove raspisivale konkurse ili zapošljavale nakon raspisivanja izbora
51 pregleda 4 komentar(a)
Članovi DIK-a, Foto: Zoran Đurić
Članovi DIK-a, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.04.2014. 11:22h

Državna izborna komisija (DIK) odbacila je prijave koje je MANS podnio zbog oglašavanja slobodnih radnih mjesta ili zapošljavanja, kako su tvrdili, nakon raspisivanja lokalnih izbora, što je suprotno Zakonu o finaniranju političkih partija.

“Prijava je ukupno bilo 26 i one su se mahom odnosile na navodno javno oglašavanje za prijem u radni odnos poslije raspisivanja izbora”, kazao je Kalezić “Vijestima”. On je rekao da su u svim slučajevima za koje je DIK dobio odgovore oglasi i javni konkursi raspisani prije nego što je predsjednik Filip Vujanović raspisao izbore u 12 opština, 24. aprila.

“Od Zavoda za zapošljavanje i ostalih subjekata dobili smo izjašnjenja i pisane dokaze da su konkursi objavljeni prije raspisivanja izbora, tako da nije bilo povreda odredaba člana 21 Zakona o finansiranju političkih partija”, kazao je Kalezić.

Tim članom zabranjeno je javno oglašavanje ili zapošljavanje u državnim i opštinskim organima, javnim preduzećima, ustanovama, državnim fondovima i privrednim društvima čiji je osnivač, većinski ili djelimični vlasnik država ili opština od dana raspisivanja do dana održavanja izbora i mjesec dana nakon nakon njihovog održavanja.

Prijave su podnijete protiv sportskog centra “Topolica” i OŠ “Bratstvo i jedinstvo” u Baru, Ministarstva ekonomije, Montenegroerlajnza, Opšte bolnice Bijelo Polje, Policijske akademije, JP “Vodovod i knalizacija” Podgorica, OŠ “Milosav Koljenšić” Danilovgrad, Doma zdravlja Kolašin, OŠ “Risto Manojlović” i Škole za muzičko obrazovanje u Kolašinu, OŠ “Salko Aljković” Pljevlja, Srednje stručne škole u Rožajama, OŠ “Mahmut Lekić” u Tuzima, ZIKS-a, Glavnog grada, podgoričkih osnovnih škola “Maksim Gorki”, “Dragiša Ivanović”, “Štampar Makarije” i “Vladimir Nazor”, ministarstava poljoprivrede, vanjskih poslova i evropskih integracija, održivog razvoja i turizma i za informaciono društvo i telekomunikacije, Željezničke infrastrukture i Uprave za sprečavanje pranja novca.

Škole poništile i oglase za stalno zapošljavanje

Kalezić je kazao da je postojeći saziv DIK-a završio u roku od mjesec dana, u skladu sa izmjenama zakona o izboru odbornika i poslanika, uputstva i pravila. “Zakon je unio i određenu konfuziju, jer su pojedine institucije i preduzeća poništili konkurse i odluke o prijemu na neodređeno vrijeme, iako u istom članu stoji da je moguće zaključivati samo ugovore o radu na neodređeno vrijeme u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora. To su uglavnom radile škole i postavlja se pitanje kvalitetnog održavanja nastave”, kazao je Kalezić.

On je kazao da DIK dobija i zahtjeve za tumačenje normi od preduzeća sa primorja. U zakonu se kaže da je od dana raspisivanja do dana održavanja moguće zaključivati ugovore o radu na određeno vrijeme za hotelsko-turistička preduzeća kako bi se zapošljavanje sezonske radne snage za potrebe turizma odvijalo nesmetano: “U toku su pripreme za sezonu i te firme moraju da angažuju značajan broj radnika za održavanje čistoće, kojima zakon onemogućava prijem na određeno vrijeme”.

Bonus video: