Uprava za imovinu plaća kiriju donatoru Bošnjačke stranke

Više sagovornika “Vijesti” iz Bošnjačke stranke potvrdlo je da je Dacić blizak sa partijskim čelnicima, kao i da slovi za jednog od najvećih donatora stranke
569 pregleda 4 komentar(a)
Rafet Husović, Sadrija Dacić, Foto: Nw.de
Rafet Husović, Sadrija Dacić, Foto: Nw.de
Ažurirano: 20.08.2018. 17:13h

Uprava za imovine plaća privredniku Sadriji Daciću 39 hiljada eura godišnje za iznajmljivanje kuće u kojoj se nalazi centrala Bošnjačke stranke (BS), iako on slovi za glavnog finansijera te partije.

Centrala stranke Rafeta Husovića se već godinama nalazi u Ulici Miodraga Bulatovića u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

Kako se navodi u ugovoru koju je Agencija potpisala sa Dacićem, mjesečna kirija za izdavanje kuće od 325 kvadrata iznosi 3.250 eura. Prema ugovoru koji je Uprava sklopila sa Dacićem 2016. godine, mjesečna kirija iznosila je 2.750 eura.

Više sagovornika “Vijesti” iz Bošnjačke stranke potvrdlo je da je Dacić blizak sa partijskim čelnicima, kao i da slovi za jednog od najvećih donatora stranke.

Uprava za imovine obavezna je da parlamentarnim partijama obezbijedi poslovne prostore, za koje će kirije plaćati iz državnog budžeta. To je predviđeno međustranačkim dogovorom, o uslovima, načinu i postupku obezbjeđivanja i korišćenja prostora za rad parlamentarnih stranaka iz 1993. godine.

Zahvaljujući činjenici da Uprava ne određuje lokaciju na kojoj se može iznajmiti poslovni prostor, već samo maksimalnu predviđenu sumu, partije su nerijetko zakupljivale poslovni prostor kod svojih aktivista ili članova.

Državna revizorska institucija (DRI) je ranije davala preporuke za izmjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja kako bi se, između ostalog, regulisala i pitanja prostora za rad političkih subjekata.

Bonus video: