Krivokapić: Napravljen prvi korak ka pomirenju Rusa i Ukrajinaca

"Prvi sastanak je uvijek najteži, na tom sastanku treba biti pomirenja i uspostavljanja novog povjerenja i konkretnih rezultata", istakao je Krivokapić
6 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2014. 15:33h

Na sastanku ruskih i ukrajinskih parlamentaraca, koji je održan u Beču na poziv predsjednika Predsjednika parlamentarne skupštine OEBS Ranka Krivokapića, postignut je zajednički dogovor da je u cilju smanjivanja tenzija neophodno nastaviti i jačati dijalog koji treba da se fokusira na životna pitanja građana koji su pogođeni aktuelnom krizom.

"Kad znate da je na dnevnom redu svjetska kriza, da su sučeljne strane Ukrajina i Ruska Federacija, onda je dostignuće ovim sastankom već samim tim definisano. Prvi sastanak je uvijek najteži, na tom sastanku treba biti pomirenja i uspostavljanja novog povjerenja i konkretnih rezultata. Da stvar bude još optimističnija mi smo uspjeli da imamo zajednički stav poslije sastanka, usaglašen, što je dokaz da je ovo bio pravi, dobar, veliki prvi korak. Veliki prvi korak uvijek je najteži tako da već sljedećih mjeseci ćemo nastaviti sastanke dvije delegacije o konkretnim životnim pitanjima građana, da bi onda u sljedećim fazama nadam se bilo više prostora i za bezbjedonosna pitanja“, rekao je poslije sastanka Krivokapić.

Obraćajući se ruskim i ukrajinskim parlamentarcima Krivokapić je podsjetio da je jedan od temeljnih ciljeva samog OEBS jačanje saradnje i dijaloga.

OEBS je kreiran da bi bio pravo mjesto i danas da u konstruktivnoj atmosferi kroz razmjenu stavova i argumenata otvori parlamentarni dijalog ruskih i ukrajinskih parlamentaraca na temu ukrajinske krize.

"Priimarni cilj u ovom momentu je nastaviti dijalog, zaštititi osnovna ljudska prava, smanjiti tenzije koje bi mogle dovesti u opasnost sigurnost i živote ljudi, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je na kraju istakao da su oba parlamenta ovim pokazala zrelost primjerenu treškoj krizi i izrazio zadovoljstvo što su dvije strane pronašle zajednički jezik i usaglasili stavove, što predstavlja važan iskorak za njihove zemlje i međunarodnu zajednicu u cjelini.

Galerija

Bonus video: