Kristof Israng: Podrška članstvu Crne Gore u EU i NATO

Kako je saopšteno iz parlamenta, u Ministarstvu odbrane Njemačke razgovarali su sa admiralom Torstenom Kelerom o aktuelnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji
71 pregleda 7 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.04.2014. 11:27h

Njemačka podržava učlanjenje Crne Gore u Evropsku uniju (EU) i NATO i želi i dalje da vodi aktivnu politiku prema državama Balkana, poručio je Kristof Israng, šef referata za Balkan u uredu njemačke kancelarke Angele Merkel.

Potpredsjednik crnogorske Skupštine Suljo Mustafić, poslanik Borislav Banović i Generalni direktor za NATO u Ministarstvu vanjskih poslova Dragana Radulović, u okviru studijske posjete za stručnjake iz oblasti bezbjednosti, u Berlinu, imali su više susreta sa predstavnicima njemačkih državnih institucija i Bundestaga.

Crnogorsku delegaciju je u Ministarstvu vanjskih poslova primio Hans Ulrih Sudbek, zadužen za zapadni Balkan, koji je istakao da je Crna Gora veoma brzo napredovala u integracijama, i da je pokazala efikasnost u donošenju odluka, ali da je veoma bitno da se prati implementacija zakona, posebno u borbi protiv kriminala i korupcije.

Kako je saopšteno iz parlamenta, u Ministarstvu odbrane Njemačke razgovarali su sa admiralom Torstenom Kelerom o aktuelnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji u regionu Balkana, ulozi NATO-a, kao vojnog i političkog saveza, kao i o mogućim posljedicama krize u Ukrajini, u odnosima sa Rusijom.

„Crnogorska delegacija je iskazala zahvalnost za pomoć njemačkog ministarstva odbrane u obrazovanju i usavršavanju pripadnika vojske Crne Gore, te za podršku u zajedničkoj ISAF misiji u Avganistanu“, kaže se u saopštenju.

U Saveznoj akademiji za bezbjednosnu politiku delegacija iz Crne Gore upoznala se sa radom te institucije, kao i politikom njemačke Vlade prema pitanjima zajedničke evropske odbrane i bezbjednosti.

U razgovoru sa Israngom su razmijenjena mišljenja o napretku Crne Gore, u pravcu evropskih i NATO integracija.

„Israng je istakao da Njemačka želi i dalje voditi aktivnu politiku prema državama regiona Balkana i da njihova Vlada podržava učlanjenje Crne Gore u EU i NATO. Mustafić i Banović su zahvalili na podršci Njemačke reformskim procesima u Crnoj Gori, te njenom partnerskom odnosu koji jača stabilnost i demokratizaciju društva“, saopšteno je iz Skupštine.

Mustafić i Banović imali su odvojene susrete sa poslanicima Bundestaga, Roderikom Kishveterom, Torstenom Frajem i Johanom Vadefulom, kao i sa Hansom Joakimom Falenskim, spoljnopolitičkim savjetnikom vladajuće CDU.

„Razgovarano je i o aktivnostima u oblasti donošenja seta izbornog zakonodavstva i pozdravljen je napredak koji je je Skupština Crne Gore ostvarila na tom polju“, kaže se u saopštenju.

Poslanici Bundestaga su bili zainteresovani za reforme u društvu, snaženje institucija pravne države, a ukazali su na potrebu jačanja medijskih sloboda i smanjenje političkog pritiska na medije, kao i za jačanja samoregulacije i odgovornosti u medijima.

„Mustafić i Banović su ukazali na važnost podrške Bundestaga demokratizaciji i snaženju kapacita institucija u Crnoj Gori, te posvećenost reformama i ubrzanju procesa pridruživanja EU i NATO“, navedeno je u saopštenju.

Oni su istakli da je važno da se ojačaju institucije pravne države, da se štite novinarske slobode, jača profesionalizam u medijima i stvara ambijent pune pravne sigurnosti, kao i preduzimaju odlučnije mjere u borbi protiv kriminala i korupucije.

„Mustafić i Banović su iskazali i očekivanja da će Crna Gora biti podržana u ubrzanju evropskih integracija, kao i nastojanjima za dobijanje poziva za članstvo u NATO alijansi“, saopšteno je iz parlamenta.

U okviru posjete Berlinu, Mustafića i Banovića primili su i Frank Pris i Patrik Keler, koordinatori za bezbjednosnu i spoljnu politiku u Fondaciji Konrad Adenauer, koja je organizovala posjetu institucijama njemačke Vlade i Bundestagu, u cilju upoznavanja njemačke politike u oblasti međunarodnih odnosa i bezbjednosti.

Bonus video: