Đukanović: Dešavanja iz Ukrajine protumačiti na pravi način

"Nema evropske stabilnosti bez stabilnosti Balkana i zato se taj posao mora završiti"
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2014. 15:07h

Dešavanja iz Ukrajine treba protumačiti na pravi način i hrabro ući u širenje evroatlantske zone stabilnosti, prije svega na Balkanu, kazao je premijer Milo Đukanović, navodeći da je Crna Gora pozitivan primjer napretka u ispunjavanju standarda za članstvo.

On je u izlaganju u Atlantskom savjetu, tokom zvanične posjete SAD, kazao da je kriza u Ukrajini sve opomenula da se neopravdano rano radovalo definitivnim rješenjima evropske stabilnosti i integrisanosti.

Đukanovi je ocijenio da, na osnovu iskustva, može zaključiti da je za zapadni Balkan ključno pitanje stabilnost.

"Odatle proističu problemi nedovoljne demokratske i ekonomske razvijenosti, a iz toga kriminal, korupcija, nasilje i sve drugo. Moramo se vratiti rješavanju ishodišnog problema", rekao je Đukanović.

Za njega je, kako je naveo, znak jednakosti između stabilnosti Balkana i njegove integracije.

"Nema evropske stabilnosti bez stabilnosti Balkana i zato se taj posao mora završiti. On, na žalost, nije završen i dozvolite da primijetim, ne zato što sam u Vašingtonu, taj proces je na zapadnom Balkanu išao odličnim tempom dok je tamo trajala akcija međunarodne zajednice, na čelu sa SAD", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, onda kada se iz objektivnih razloga spoljnopolitička pažnja te države pomjerila prema drugim temama, izostala je pažnja za završetak nezavršenih pitanja zapadnog Balkana.

"Međunarodna zajednica predvođena SAD, mora obnoviti napore da dovršimo ta pitanja na Balkanu, uspostavimo pouzdaniju stabilnost tog regiona, ali i Evrope i osnažimo evro-atlantsko partnerstvo. Ubijeđen sam da kriza u Ukrajini ne smije da bude razlog da se tema proširenja marginalizuje, naprotiv", rekao je Đukanović.

On je kazao da svi koji ozbiljnije prate ervopsku i bezbjednosnu političku scenu, lako će uočiti međuzavisnost između krize u Ukrajini i napora na destabilizaciji Balkana.

"Na Balkanu se danas, kao na rezervnom terenu, takođe oštro sukobljavaju pronatovska i antinatovska politika. Ukoliko se uspjesi na nekim drugim, prividno udaljenim područjima, poput Sirije, Irana, Ukrajine, shvate kao ohrabrenje za antinatovsku politiku u regionu onda moramo dodatno biti zabrinuti za budućnost i stabilnost zapadnog Balkana, ali i kredibilnost NATO-a", ocijenio je Đukanović.

Zato, smatra on, signal iz Ukrajine treba na pravi način protumačiti i hrabro ući u dalje širenje evroatlantske zone stabilnosti, prije svega na prostoru Balkana.

"Crna Gora se tu preporučuje kao neko ko može biti prva naredna članica i poslužiti Alijansi, da i na takav način formuliše svoj odgovor na Ukrajinu. Nije na meni da sudim da li je Crna Gora ispunila sve uslove. Računam na objektivan i nepristrasan sud evro-atlantskih patnera i da će u takvom sudu Crna Gora doobiti zalsužen satisfakciju već u Velsu", kazao je Đukanović.

On je kazao da je zadovoljan što su svi američki sagovornici dobro razumjeli poruke koje je podijelio sa njima.

"Da su uvjereni da bi se morao nastaviti proces širenja NATO-a, da Crna Gora predstavlja pozitivan primjer napretka u svakom pogledu, u ispunjavanju standarda koji neku državu kvalifikuju za članstvo", rekao je Đukanović.

On je kazao da je veoma ohrabren porukama koje je čuo u Vašingtonu. » I ubijeđen da mi, ukoliko narednih mjeseci budemo obavili svoj dio posla, a siguran sam da možemo, u ovoj državi možemo imati važan dio podrške za ostvarivanje strateškog plana-članstva u NATO«, rekao je Đukanović.

On je ponovio da Crna Gora, kada je NATO u pitanju, očekuje da dobije poziv za članstvo sa Samita u Velsu.

"Tokom prethodnih godina vrijedno smo radili na četiri prioriteta na kojima NATO insistira-vladavina prava, bezbjednosne reforme, reforme odbrane i vojske i podrška javnosti. Nedavno sam bio na Sjevernoatlanstskom savjetu u Briselu i vratio sam se sa još više optimizma da Crna Gora treba da dobije poziv u Velsu", kazao je Đukanović.

Govoreći o poziciji Crne Gore danas, Đukanović je naveo da mu se čini da je država osam godina od obnove nezavisnosti ispunila realna očekivanja i domaće javnosti i međunarodnih partnera i da je odgovorno ispunjavala preuzete obaveze.

On je kazao da je Crna Gora na čelu kolone zapadno balkanskih država koje još nisu integrisane u NATO i EU.

"EU je počev od Crne Gore promijenila pregovaračku srategiju i insistira o početnim pregovorima koja se tiču vladavine prava. Nosimo se sa tim odgovorno, uvijek insistirajući da smo svjesni da je vladavina prava jedan od najvećih izazova za naš unutrašnji razvoj i da ga zato ne doživljavamo kao nametnuti imperativ, već obavezu da obezbijedimo viši kvalitet života građana", rekao je Đukanović.

On je naveo da je tokom prethodnih godina država oziljno prepoznala i šanse za ekonoski razvoj i da je i u uslovima krize, prošle godine uspješno konsolidovala javne finansije i ostvarila stopu rasta od 3,5 odsto.

"Pripremili smo ozbiljne razvojne projekte u infrastrukturi, energetici, turizmu i proizvodnji hrane. Moje uvjerenje je da Crna Gora s pravom pretenduje da bude najdinamičnija ekonomija u tom dijelu Evrpe u narednim godinama. Ta optimizam pokrivam onim što je investicioni kapacitet projekata", kazao je Đukanović.

Kako je naveo, iz svih tih razloga vjeruje da je Crna Gora i dalje država dobrih vijesti sa Balkana, "i da je ispravna ocjena koju sam izrekao da smo u ovom osmogodišnjem iskustvu opravdali svoja i očekivanja međunarodnih partnera".

Govoreći o prilikama u regionu, on je kazao da je ostvaren progres ali da su ostala neka nedovršea pitanja.

"Moralo bi da nas brine nedovoljna funkcionalnost Bosne", kazao je Đukanović, podsjećajući da je od dejtonskog ugovora prošlo 19 godina i da je uz napore domih činilaca i međunarodne zajednice morala biti uspostavljena funkcionalnija država nego što je danas.

On je podsjetio da je bilo najava da Makedonija u NATO pristupi 2008.godine, što je izostalo zbog nesporazuma sa Grčkom,« i danas imamo utisak da ta država nije bliža članstvu nego tada, usuđujem se da kažem da mi se čini da je i nešto dalja«.

Đukanović je kazao da je jako značajno učiniti dodatne napore da bi se deblokirali procesi i stvorili dodatne uslove za nastavak evropske i evroatlantske integracije Makedonije.

On je podsjetio da je, poslije dugog zastoja došlo do pozitivnih pomaka u odnosu Kosova i Srbije, ocjenjujući da zasluge pripadaju objema adresama.

"To je veliko ohrabrenje, a ako se nastavi takav tempo, a ne vidim razlog da tako ne bude, mislim da će se to nastaviti sa vrlo blagotvornim efektima po stabilnost regiona", rekao je Đukanović.

Galerija

Bonus video: