Lukšić u Kanadi: Dovršiti proces slobodne i cjelovite Evrope

Tokom izlaganja u Atlantskom savjetu Kanade, Lukšić se osvrnuo na istoriju Crne Gore kao nezavisne države, na njene prioritete i napredak
2 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: BETAPHOTO
Igor Lukšić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 09.04.2014. 10:13h

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić ocijenio je da bi u godini obilježavanja godišnjice proširenja NATO-a bilo dobro dovršiti proces slobodne i cjelovite Evrope.

Lukšić je, kako je saopšteno iz Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), tokom posjete Kanadi, gostovao u Atlantskom savjetu i sastao se sa predstavnicima crnogorske dijaspore.

Tokom izlaganja u Atlantskom savjetu Kanade, Lukšić se osvrnuo na istoriju Crne Gore kao nezavisne države, na njene prioritete i napredak u procesima evropskih i evroatlantskih integracija.

U tom kontekstu je, kako se navodi, informisao članove Savjeta o reformama u okviru oba procesa, a posebno o ključnim oblastima u okviru NATO integracija i aspiracijama Crne Gore ka punopravnom članstvu u Alijansi.

“U godini obilježavanja godišnjica proširenja NATO-a i drugih značajnih jubileja za Evropu, Lukšić je naglasio značaj trenutka za dovršenje procesa slobodne i cjelovite Evrope i uloge evroatlantske integracije Crne Gore i zapadnog Balkana u tom kontekstu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je sa predstavnicima crnogorske dijaspore u Torontu razgovarano o unaprjeđenju i jačanju komunikacije i saradnje crnogorskih iseljenika i matične države, u skladu sa Vladinim prioritetima.

“U tom smislu, istaknut je značaj dijaspore i njen doprinos Crnoj Gori, a razmatrani su modaliteti daljeg rada na prioritetima u saradnji sa Upravom za dijasporu kroz izgradu i primjenu strateških dokumenata Vlade”, kaže se u saopštenju.

Lukšić se u Torontu susreo i sa kanadskim investitorom Piterom Mankom, sa kojim je razgovarao o realizovanim i budućim fazama implementacije projekta Porto Montenegro.

Bonus video: