Đukanović se sreo sa Bajdenom: Ispunite što morate pa ćemo pomoći

Crna Gora je napravila izuzetan napredak i uspješno sprovodi reforme u procesu integracija“ naveo je Bajden
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2014. 06:29h

Veoma je realno očekivanje da Crna gora dobije poziv na samitu u Velsu ali to niko ne može da garantuje pa ni SAD, ocijenio je juče premijer Milo Đukanović nakon razgovora sa potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom.

„Poruke i razgovori su veoma korisni za buduće strateško planiranje crnogorske državne politike. Svi razgovori bili su puni razumijevanja za stremljenja i očekivanja Crne Gore prije svega od samita u Velsu. Nijesmo razgovarali o problemima već je izražavano poštovanje za ono što je Crna Gora uradila od obnove nezavisnosti i prije toga“, rekao je Đukanović crnogorskim novinarima ispred Bijele kuće

Ocijenjeno je da je legitimna namjera Crne Gore da dobije poziv u Velsu. "Na nama je da nastavimo da vrijedno radimo i proizvodimo dobre rezultate koji će učvrstiti argumente prijatelja od kojih je najvažniji SAD“, rekao je on.

On nije direktno odgovorio na pitanje Vijesti da li su mu zamjenik državnog sekretara Kristofer Berns i Bajden i rekli na kojima od četiri oblasti Crna Gora treba još da radi odnosno posebno na vladavini prava i reformi službi bezbjednosti.

„Dominantno je razgovarano o ta četiri pitanja. Veoma je pozitivno ocijenjen napredak Crne Gore u prethodnom periodu ali i sa moje strane se potencira da smo svjesni da posao nije završen. Treba da se radi i poslije samita, napori koje treba da uložimo na unapređenju vladavine prava biće višegodišnji. Sada je saopštena ocjena da je progres dobar, da je pravac dobro odabran, da je tempo zadovoljavajući, da su rezultati evidentni i da treba nastaviti sa tim naporima i da je u tom slučaju vrlo realno naše očekivanje da će se rezultati prepoznati i da će Crna Gora biti nagrađeni kvalitetnim ocjenama sa samita u Velsu

On je rekao da su sva prethodna proširenja obavljena uz lidersku poziciju SAD. „Mogao sam da čujem da ovdje postoji svijest o važnosti daljeg širenja NATO, da je to dodatno potencirano krizom u Ukrajini, da smo svjesni da posao u Evropi nije završen, na Balkanu sigurno nije".

On je rekao da je potrebno „dalje snaženje evro-američkog partnerstva a kao rezultat dalje širenje NATO. „To ide na ruku našem očekivanju. Ni kriza u Ukrajini ne otvara vrata sama po sebi, moramo da obavimo svoj dio posla.a moja posjeta je fokusirana samo na to da nakon što obavimo posao, u Evropi i Vašingtonu bude dovoljno pažnje da se taj progres primijeti i da se tema proširenja uvrsti u dnevni red samita NATO“.

On je rekao da se ne može govoriti o garancijama SAD za to već o povjerenju „iskovanom i učvršćenom u teškim događajima“. „Amerika očekuje da ispunimo ono što je realno u susret samitu a u tom slučaju će SAD pokazati apsolutno razumijevanje za intenciju Crne Gore da postane članica NATO i onda će SAD odigrati svoju važnu lidersku ulogu u evroatlantskoj zajednici“

Želimo da sa ispunjenim standardima uđemo u NATO, ne tražimo kraće procedure. Insistirao sam da se ne dozvoli da zbog krize u Ukrajini ne bude deficita pažnje za proširenje saveza i da na to ukaže Vašington, rekao je Đukanović na predavanju U Atlantskom savjetu.

Nisu pričali o Telekomu

Đukanović je rekao da u vezi sa temom vladavine prava nije razgovarano o konkretnim slučajevima poput afere Telekom koju premijer i američke vlasti ne gledaju isto.

„To nije bila tema. Govorili smo o vladavini prava, predstavio sam napredak kroz promjene ustava i usvajanje zakona, i kroz neke konkretne rezultate ostvarene posljednjih mjeseci, ali ovo što ste pitali nije bilo tema razgovora“, rekao je Đukanović na pitanje "Vijesti".

Sloboda medja u fokusu

Vijesti saznaju da je u razgovorima u Bijeloj Kući i Stejt Dipartmentu posebno potencirana sloboda medija i zaštita novinara, „jer će mnoge države na to gledati“

„O slobodi medija je naravno razgovarano i u kontekstu uvažavanja toga što je urađeno u prethodnom periodu i potrebe da se nastavi sa efikasnom akcijom države na zaštiti prava medija na slobodno izvještavanje“, rekao je Đukanović

Saopštenje Biroa

Crna Gora i Sjedinjene Američke Države su prijateljske države, poručio je američki potpredsjednik Džozef Bajden nakon sastanka u Bijeloj kući sa premijerom Milom Đukanović.

Đukanović je u razgovoru ukazao na dinamičan razvoj Crne Gore i na njen napredak u procesu integracija u EU i NATO, navodi se u saopštenju Vladinog biroa za odnose sa javnošću.

„Upravo su Sjedinjene Američke Države dale krupan doprinos tom napretku i Crnoj Gori i to u vremenu kada je Crna Gora čuvala međuetnički sklad, doprinosila miru i donosila važne odluke na demokratski način. Tako je i danas, kada je Crna Gora pred vratima NATO-a“, kazao je Đukanović.

Bajden je ocijenio da su Crna Gora i Sjedinjene Američke Države i prijateljske države, i da su njihovi odnosi zasnovani na povjerenju i partnerstvu.

„Crna Gora je napravila izuzetan napredak i uspješno sprovodi reforme u procesu integracija“ naveo je Bajden.

"Pozitivnim je ocijenio napredak u četiri oblasti ključne za članstvo Crne Gore u NATO-u i potvrdio podršku Sjedinjenih Američkih Država našoj zemlji na tom putu. Ukazao je na napredak u reformama bezbjednosnog sektora, jačanju javne podrške članstvu, vladavini prava i potvrdio spremnost za podršku i u nastavku tog procesa", dodaje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: