Protest Albanaca ispred Bijele kuće i ambasade u Vašingtonu

Proteste ispred zgrade opštine Plavu danas je organizovala Unija albnskih studenata zahtjevajući poboljšanje položaja Albanaca u Crnoj Gori
110 pregleda 416 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2014. 10:13h

Funkcioner Demokratskog saveza Nikola Camaj je pozvao crnogorskog premijera da nakon povratka iz SAD počne sa ispunjavanjem obećanja Albancima. On je na skupu dijaspore u Vašingtonu poručio da su Albanci puno uradili na promociji Crne Gore u SAD, ali da Vlada i pored toga ignoriše zahtjeve te manjine za većim pravima i punopravnom opštinom Tuzi.

"Kada je trebalo otvoriti vrata u Vašingtonu, Albanci su to učinili. Bio je to zajednički interes i tada smo vas podržali jer smo mislili da ćemo u Crnoj Gori živjeti bolje. Nije nam bolje. Naučite nešto od ove posjete i vratite se u Crnu Goru i recite Albancima da ćete im dati ono što ste obećali, ono što nam garantuje Ustav i poručuju gospoda iz ove demokratske zemlje", kazao je Camaj ispred zgrade crnogorske ambasade u Vašingtonu.

On je kazao da građani Malesije ne mogu prihvatiti opštinu koja neće biti kao Petnjica i Gusinje, koje su dobile samostalnost iako imaju manje stanovnika od GO Tuzi.On je rekao da su sva druga riješenja poniženje Albanaca u Crnoj Gori i izigravanje decenijskih obećanja. "Pozivam vas da naučite nešto od američke demokratije, kao što su Albanci naučili. Da bi vas dočekali kao što su nas dočekivali".

Demonstranti su se juče okupili i ispred Bijele kuće, noseći albanske i zastave SAD i povremeno skandidirajući Oslobodilačkoj vojsci Kosova. Protestanti su nosili transparente "Blokirajte Crnoj Gori ulazak u NATO", "Đukanović poslednji evropski diktator","Vrijeme je da ispuniš obećanje Albancima", "Albanci nijesu građani drugog reda"...

Protest je, kako navode, organizovan "protiv diskriminatorske politike koju Crna Gora vodi protiv autohtonih Albanaca", prenosi portal MalësiaJonë.com.

Protest Albanaca održan je ranije danas i u Plavu.

Lider pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti podržao je proteste Albanaca u Plavu poručujući da je spreman da podrži napore sunarodnika u Crnoj Gori. On je komentarišući proteste u Plavu, na svom Facebook nalogu kazao da ga je obradovala odluka albanske omladine u Plavu da digne svoj glas u zaštitu nacionalnih prava.

Protest ispred Bijele kuće, Foto: malesiajone.com

"Čestitam i ohrabrujem vas da budete što glasniji u aktivnostima i opravdanim zahtjevima. Biće nam zadovoljstvo da vam obezbijedimo bilo kakvu pomoć koju vam možemo odavde pružiti. Zdravlje i uspjeh vam želim i nemojte zaboraviti da su svi Albanci uz vas ako se iskreno borite za svoj narod”, navodi se u Kurtijevoj poruci.

Proteste ispred zgrade opštine Plavu danas je organizovala Unija albnskih studenata zahtjevajući poboljšanje položaja Albanaca u Crnoj Gori. Učesnici demonstracija nosili su zastave EU, Albanije i Kosova, kao i transparente na kojima je pisalo “Stop antialbanskoj politici u Crnoj Gori”, ”Bez nas nema EU”, “Đukanoviću, Albanci nijesu građani drugog reda”, ”Ovako se ne ide u Evropu”, “Malo nas je ali nijesmo stoka”, ”Albaniji, Kosovo, vaša smo djeca”.

Predsjednik Unije studenata Mem Baljidemaj kazao je da Albanci ne uživaju prava kao ostali građani Crne Gore, navodeći da je država Albancima uzurpirala zemljišta, zabranila upotrebu nacionalnih simbola i formiranje punopravne opštine u Tuzi. On je kazao da država ne želi da sanira deponiju u selu Martinaj, čiji su stanovnici Albanci, dok je granicama Nacionalnog parka Prokletije onemogućeno lokalnim stanovništvu da se na svojim imanjima bavi poljoprivredom i stočarstvom. Baljidemaj je poručio da će se predstavnici albanskih udurženja obratiti međunarodnim institucijama ukoliko Vlada nastavi da ignoriše njihove zahtjeve.

Protest u plavu, Foto: Alex Selimaj

"Ukoliko država ostane gluva na naše zahtjeve, zahtijevaćemo pomoć od Albanije i Kosova. Tražićemo od EU da uslovi Crnu Goru poštovanjem prava manjina kako to nalažu evropske deklaracije”, kazao je on.

Baljidemaj je poručio da će studenti nastaviti sa organizovanjem protesta, upozoravajući da Albance u Crnoj Gori sve više izdaje strpljenje. On je pozvao i albanske političare da stave po strani međusobne razlike kada su u pitanju nacionalni interesi.

Za razliku od protesta koji su organizovani u nedjelju u Tuzima, iza kojeg su stali demokratski forum Albanaca i malesijski organak Demokratskog saveza, demonstracije u Plavu podržali su Demokratski savez i plavski organak Demokratske unije Albanaca.

Galerija

Bonus video: