Abazović: Sistem otvorenih lista je rješenje za efikasan parlament

"Ne znam nijedan negativan efekat koji bi proizvele otvorene izborne liste osim da će biti teže animirati građane u manjim sredinama"
5 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dritan Abazović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.04.2014. 14:06h

Državni i lokalni parlament bili bi mnogo unapređeniji ukoliko bi se poslanici birali sistemom otvorenih ili polu-otvorenih lista, ocijenili su iz Pozitivne Crne Gore, navodeći da bi na taj način bio povećan i nivo demokratičnosti društva.

Poslanik Pozitivne, Dritan Abazović rekao je bi sistemom otvorenih ili polu-otvorenih lista, poslanici birani tako da bi građani mogli da daju svoj preferencijalni glas onom kandidatu za kojeg smatraju da bi trebao da ih zastupa u Skupštini ili lokalnim parlamentima.

Tako bi se, smatra on, povećao nivo demokratičnosti društva.

"Tako neće postojati veliki jaz između onoga što su preferencije građana i stvarnih predstavnika koji su u parlamentu a i umanjiće se stepen politizacije koji je, prije svega vezan za političke partije", kazao je Abazović u izjavi za agenciju MINA.

On je ocijenio da će na taj način, kvalitetne osobe moći da izbore status poslanika, odnosno odbornika.

"Ne znam nijedan negativan efekat koji bi proizvele otvorene izborne liste osim da će biti teže animirati građane u manjim sredinama. Znači, onima koji budu na listi iz manjih sredina biće malo teže da se izbore za svoj status, kao i ženama, s obzirom na društvo u kojem živimo", ocijenio je Abazović.

On je siguran da bi takav takav izborni sistem vodio većem stepenu demokratizacije, a državni i lokalni parlamenti bi izgledali unaprjeđeniji ukoliko bi se poslanici birali sitetomom polu otvorenim ili otvorenim listama.

"Takav sistem bi omogućio nešto što sada nije slučaj a to je da svi kandidati, kojih ima na izbornoj listi budu na istom položaju od onoga što je danas slučaj", rekao je Abazović.

On je podsjetio da aktuelni sistem ne pruža jednaku šansu svim.

"Znamo da je danas slučaj da ukoliko ste u prvih deset na listi imate neku šansu da prođete a ako ste pedeseti nemate nikakvu. Takav sistem eliminiše diskriminaciju i svi imaju podjednaku šansu ukoliko su kvalitetni, bez obzira koja je njihova pozicija na listi", kazao je Abazović.

On je rekao da je takav sistem primjenjiv u Crnoj Gori i da u Evropi postoje sistemi otvorenih i polu-otvorenih lista.

"U sistemima polu-otvorenih lista glasom možete da odredite dio liste, a da drugi dio pripada partiji. Za koji god da se model Crna Gora odluči mnogo bi bio bolji od postojećih gdje imate klasične zatvorene liste i gdje faktički politički militanti dobijaju prednost u odnosu na neke druge kvalitetne pojedince", rekao je Abazović.

On je kazao da je Pozitivna jedina crnogorska parlamentarna partija koja u programskom određenju, vezanom za politički sistem, ima klauzulu da bi dobro bilo da se izborno zakonodavstvo promjeni uvođenjem sistema otvorenih lista.

Bonus video: