Berns: Cijenimo Crnu Goru, produbićemo saradnju na svim poljima

Berns je razgovarao sa crnogorskim premijerom Milom Đukanović, koji se nalazi i višednevnoj posjeti SAD-u
5 komentar(a)
Vilijam Berns, Foto: Beta/AP
Vilijam Berns, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.04.2014. 09:48h

Zamjenik američkog državnog sekretara Vilijam Berns ocijenio je pozitivnim rezultate Crne Gore na unutrašnjem i na vanjskopolitičkom planu, iskazujući spremnost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da će u tim procesima nastaviti da je podržava.

Berns je razgovarao sa crnogorskim premijerom Milom Đukanović, koji se nalazi i višednevnoj posjeti SAD-u.

"SAD cijene partnerski odnos sa Crnom Gorom“, kazao je Berns, potvrdivši opredjeljenje američke vlade za dalje produbljivanje saradnje na svim poljima.

Đukanović je upoznao sagovornika sa aktuelnim političkim i ekonomskim procesima u Crnoj Gori, s posebnim akcentom na postignuća na putu u Evropsku uniju i NATO.

"Predsjednik Vlade se zahvalio na kontinuiranoj i sadržajnoj podršci koju je Crna Gora imala i ima u svim fazama naših savremenih odnosa. Pri tome je posebno naglašen napredak u četiri ključne oblasti značajne za integraciju Crne Gore u NATO. Iskazano je očekivanje da će taj napredak biti vrednovan na predstojećem Samitu“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su, kako se navodi, razmijenili mišljenja o prilikama u širem regionu i mogućim kretanjima na regionalnom i globalnom planu.

Iz Vlade je najavljeno da će Đukanović tokom boravka u Americi imati susrete i sa drugim visokim zvaničnicima SAD-a i predstavnicima uglednih međunarodnih organizacija.

"Posjeta Đukanovića prilika je za nastavak dijaloga između dvije prijateljske zemlje i razmjenu mišljenja o dinamiziranju sveukupnih bilateralnih odnosa, i za upoznavanje visokih američkih zvaničnika o ostvarenom progresu u evro-atlantskim integracijama Crne Gore“, saopšteno je iz Vlade.

Navodi se da će na agendi visokih sagovornika biti i pitanja od značaja za unapređenje bilateralne saradnje Crne Gore i SAD-a.

Bonus video: