Održan uvodni sastanak ekspertske misije za oblast temeljnih prava

Kako je saopšteno iz Ministarstva vansjikih poslova i evropskih integracija (MVPEI) Radović je predstavila rezultate koje je Crna Gora ostvarila u prethodnom periodu
1 komentar(a)
Ekspertska misija, temeljna prava, Foto: Vlada Crne Gore
Ekspertska misija, temeljna prava, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 07.04.2014. 15:46h

Eksperti Evropske komisije za oblast temeljnih prava održali su danas uvodni sastanak sa predstavnicima crnogorskih institucija zaduženih za ta pitanja, na kome su predstavljeni rezultati Crne Gore u prethodnom periodu, s fokusom na ispunjavanje mjera iz 23. pregovaračkog poglavlja.

Sastanak su otvorili generalni direktor za evropske poslove u MVPEI Snežana Radović i šef Sektora za implementaciju IPA projekata u Delegaciji Evropske unije u Podgorici Andre Lis.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vansjikih poslova i evropskih integracija (MVPEI) Radović je predstavila rezultate koje je Crna Gora ostvarila u prethodnom periodu, s fokusom na ispunjavanje mjera iz akcionog plana za 23. pregovaračko poglavlje.

“Radović je naglasila da crnogorske institucije, osim jačanja zakonodavnog okvira, kontinuirano rade na jačanju administrativnih kapaciteta kroz realizaciju velikog broja obuka”, kaže se u saopštenju.

Radović vjeruje da će predstojeći sastanci eksperata EK sa predstavnicima crnogorskih institucija biti prilika da se na terenu sagledaju ostvareni rezultati i dobiju dragocjene smjernice u pravcu daljeg kvalitetnog rada i postizanja što boljih rezultata u ovoj oblasti.

Tokom sedmice planirano je održavanje 44 sastanka s predstavnicima 22 institucije tokom kojih će biti analiziran ostvareni napredak i razmatrane dalje obaveze i izazovi na evropskom putu u toj oblasti.

Ona je istakla da je u navedenom periodu usvojen set važnih zakonskih i strategijskih propisa iz te oblasti, kao što su zakoni o zabrani diskriminacije i socijalnoj i dječjoj zaštiti, utvrđivanje predloga zakona o Zaštitniku ljudskih prava i sloboda i o izvršenju uslovne osude i kazne rada u javnom interesu, usvajanje Strategije razvoja socijalne i dječje zaštite kao i Akcionog plana za sprovođenje strategije reintegracije lica s invaliditetom.

Predstavnici ekspertske misije, koju čine dva eksperta EK iz Njemačke i Danske, borave u Crnoj Gori od danas do petka, u cilju sagledavanja ostvarenog napretka u oblasti zaštite temeljnih prava.

Tokom sedmice planirano je održavanje 44 sastanka s predstavnicima 22 institucije tokom kojih će biti analiziran ostvareni napredak i razmatrane dalje obaveze i izazovi na evropskom putu u toj oblasti.

“Informacije koje će ekspertska misija prikupiti tokom ove posjete služiće kao jedan od izvora za izradu izvještaja Evropske komisije o napretku koji se objavljuje u oktobru”, podsjetili su iz MVPEI.

Bonus video: