Pitanje Tuzi i Golubovaca: Predlog zakona o Glavnom gradu neustavan

Golubovci i Tuzi bi imali svoju teritoriju, svojstvo pravnog lica i propisani su poslovi, odnosno njihove nadležnosti, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi
8 komentar(a)
Tuzi, Foto: Zoran Đurić
Tuzi, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.04.2014. 14:24h

Zakonodavni odbor ocijenio je danas da Predlog zakona o Glavnom gradu, kojim je predviđeno da u njegovom okviru budu opštine Golubovci i Tuzi, nije u saglasnosti sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore.

Odluka je donijeta većinom glasova, objavljeno je sajtu crnogorskog parlamenta.

Izmjene Zakona o Glavnom gradu predložili su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Bošnjačke stranke (BS) - Halil Duković, Nikola Gegaj, Tarzan Milošević, Miodrag Vuković, Žana Filipović, Zoran Jelić i Almer Kalač.

Predvideno da Glavni grad predstavlja teritorijalnu jedinicu lokalne samouprave na kojoj se obrazuju opštine kao unutrašnje organizacione jedinice koje imaju samoupravno-administrativni status.

Golubovci i Tuzi bi imali svoju teritoriju, svojstvo pravnog lica i propisani su poslovi, odnosno njihove nadležnosti, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, dakle sopstveni poslovi opštine u okviru Glavnog grada.

Navodi se da se prilikom utvrđivanja broja i naziva opština imalo u vidu ekonomski, istorijski, kulturni, nacionalni, prostorni i razvojni uslovi za njihovo obrazovanje.

Članovi Zakonodavnog odbora su ocijenili da nijesu u skladu sa Ustavom ni predloženi zakoni o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, finansiranju lokalne samouprave i lokalnoj samoupravi, koje su takođe predložili isti poslanici DPS-a i BS.

Bonus video: