Protest u Tuzima: U bojkot, dosta je praznih obećanja

Demonstranti su nosili transparente "Hoćemo pravdu", "Dosta je bilo pritisaka", "Opština Malesija" i "Pomozimo zajedno Malasiji"
115 pregleda 82 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2014. 06:32h

Organizatori protesta u Tuzima pozvali su albanske političare da napuste institucije sistema do ispunjena zahtjeva za punopravnom opštinom Tuzi. Na skupu koji su juče ispred zgrade Gradske opštine Tuzi organizovali Demokratski forum za integracije i Demokratski savez, pozvani su građani Malesije da nastave sa protestnim okupljanjima do rješavanja statusa Tuzi. Besnik Đonaj iz DFI je pred stotinu demonstranata poručio da Albanci u Crnoj Gori traže svoja prava.

"Hoćemo da pomognemo ovoj državi, ali moramo biti tretirani kao ravnopravni građani. Dosta nam je bilo praznih obećanja i eksperimenata Vlade i Glavnog grada sa statusom Malesije. Hoćemo opštinu kao što su i sve druge u Crnoj Gori“, kazao je on.

Nikola Camaj iz Demokratskog saveza, bivši član političkog savjeta Pozitivne Crne Gore Vaselj Camaj i poznati albanski pjevač Nikola Nikpreljaj jedine javne ličnosti koje su se pojavile na protestu, dok na skupu nije bilo ni jednog predstavnika ostalih albanskih partija.

Na protestima koji s istim povodom organizovani 2011. godine bili su predstavnici svih albanskih stranaka, osim Demokratske unije Albanaca.

Na današnjem skupu dominirale su albanske zastave ali su se mogle vidjeti i zastave SAD i Kosova.

Demonstranti su nosili transparente "Hoćemo pravdu", "Dosta je bilo pritisaka", "Opština Malesija" i "Pomozimo zajedno Malasiji".

Đonaj je kazao da država nije uradila ništa na decentralizaciji Crne Gore kao i da 24 godine ignoriše zahtjeve albanskih stranaka. On je albanske političare kritikovao, ocjenivši da su zaboravili interese građana.

"Kada su završeni izbori otišli su na državne jasle i zaboravili na glasače. Sada ćute dok se naši zahtjevi guraju pod tepih. Tuzi su najbolji primjer odnosa države prema pravima Albanaca” , kazao je on.

Nakon skupa demonstranti su dračama zatrpali ulaz u zgradu GO, pokazujući time da lokalne vlasti ne rade ništa na zaštiti prava Albanaca.

Prilog TV Vijesti

Duković: To su marginalci, šta će nam siromašna opština

Poslanik DPS-a Halil Duković ocijenio je da se radi o političkim marginalcima koji koriste dio nezadovoljnih Albanaca kako bi održali u životu svoje stranke.

“Svako se predstavlja kao zaštitnik građana, u ovom slučaju albanske nacionalnosti, a pri tom zaboravlja jednu činjenicu koliko je politički “težak” među tim građanima koje pokušavaju da zaštite, jer su navodno jako ugroženi”, kazao je Duković.

Nik Đeljošaj iz Albanske alternative, partije koja se zalaže da Tuzi budu samostalna opština kao i sve druge, kazao je da mali broj građana na skupu ne pokazuje odnos građana Malesije prema zahtjevu za opštinom već odnos prema organizatorima skupa.

Duković je rekao da su sve prepoznatljive političke partije koje imaju udjela i uticaja na albansku biračku populaciju same pokrenule inicijativu i zajedno sa DPS-om došle do rješenje koje je najbolje za sve građane sadašnje gradske opštine Tuzi: da to bude samostalna opština u okviru Glavnog grada.

“Mi nećemo opštinu kao sve ostale, jer većina opština nije funkcionalna i na državnim su jaslama. Mislim da smo došlo do dobrog rješenja koje je u interesu svih građana - opštinu koja ima ovlaštenja kao i sve druge, ali oslanja se na bužet Glavnog grada i sopstvene prihode”, kazao je Duković. On je rekao da ne zna u čije ime govore ljudi koji su oragnizovali protest i koji su politički potpuno marginalizovani. “Pogledajte rezultate izbora i vidjećete ko stoji iza njih, a ko iza partija koje su zajedno radile na izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji i Glavnom gradu. I mi smo mogli organizovati miting koji bi okupio neuporedivo više ljudi, ali nama nije cilj da stvaramo podjele. Neistina je da se to radi da bi se dobilo biračko tijelo za Glavni grad. Mi smo sa albanskim političkim partijama inicirali taj zakon. On je u proceduri i vjerujem da će se on naći na prvom zasjedanju parlamenta”, kazao je Duković.

Galerija

Bonus video: