Paradiranje istomišljenika, od kojeg premijer nema koristi, a kamoli država

Đukanović je preksinoć organizovao sastanak na kojem su razmijenjena mišljenja o strateškim pravcima daljeg razvoja Crne Gore
175 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2014. 19:11h

Politički analitičar Svetozar Jovićević ocijenio je da je sastanak premijera Mila Đukanovića sa grupom intelektualaca i javnih ličnosti paradiranje istomišljenika, od koga korist ne može imati ni sam premijer, a kamoli država.

“Nije neuobičajeno, ni nekorisno da premijer neke države vrši konsultacije sa ljudima od ugleda i znanja kada su u pitanju strateške stvari oko kojih nije lako zauzeti stavove. Međutim, zavisi kakva je lepeza tih pitanja koja se otvaraju, jer se može desiti da dođe do ćaskanja, gdje svako kaže nešto što misli ili bar dio onoga što misli i da to ne ostavi nikakvog traga niti koristi”, kazao je Jovićević.

Đukanović je preksinoć, bez najave, organizovao sastanak na kojem su, kako je saopšteno iz Vlade, razmijenjena mišljenja o strateškim pravcima daljeg razvoja Crne Gore, posebno u kontekstu njenog državnog, nacionalnog, ekonomskog i kulturnog identiteta.

U raspravi su učestvovali Živko Andrijašević, Novak Adžić, Slobodan Backović, Miran Begić, Marko Camaj, Sehad Čekić, Draško Đuranović, Pavle Goranović, Zuvdija Hodžić, Ivan Jovović, Janko Ljumović, Predrag Miranović, Žarko Mirković, Goran Nikolić, Dragutin Papović, Milorad Popović, Saša Popović, Aleksandar Radoman, Radovan Radonjić, Dragan Radulović, Igor Rakčević, Nenad Šoškić, Darko Šuković i Radmila Vojvodić kao i ministri prosvjete, nauke i kulture Slavoljub Stijepović, Sanja Vlahović i Branislav Mićunović.

Za funkcionera DF-a Gorana Danilovića, uz izuzetak jedne ili dvije osobe kojima sa medijskog stanovišta takvi sastanci možda mogu biti zanimljivi, ostali su bili tu na nekom vidu konsultacija u predizborne svrhe

“Nedopustivo je imati takve sastanke sa liderom DPS-a, jer je to utvrđivanje partijskog monopola i jednopartijske države. Isto tako je nedopustivo imati sastanak sa predsjednikom Vlade, a da je on skoro tajan. Ja sam ubijeđen da u takvoj varijanti razlog može biti samo jedan - predizborno druženje”, kazao je Danilović.

Na pitanje kako je moguće da se priča, na primjer o ekonomskim ciljevima, a da ne bude prisutan niko iz CANU ili Privredne komore, Jovićević je kazao da bi premijer, ako stvarno hoće da čuje meritorna mišljenja o nekoj važnoj stvari, trebalo da na okupu ima ljude koji o tim stvarima dosta znaju.

“Ali svakako da ne budu birani po načelu da su bliski u stavovima sa premijerom, već je mnogo korisnije ako tu ima, čak i pretežno, ljudi koji imaju suprotstavljena mišljenja. Ja ovdje ne znam koje su sve bile teme, osim onog što stoji u šturom saopštenja, ali je tamo bio pretežan broj novinara i javnih poslenika za koje bih prije rekao da su bliski vlasti. Ako je to tako, onda sastanak može biti samo manje-više paradiranje od kojeg ne vjerujem da ni sam premijer može imati neke koristi, a kamoli država”, kazao je Jovićević.

Politički direktor Pozitivne Srđan Perić ocijenio je da, kada se donose ključne odluke, Đukanoviću ne pada na pamet da konsultuje značajne intelektualce.

“Upravo je politika koju on predvodi učinila da su institucije koje po pravilu okupljaju značajne intelektualce, a tu prije svega mislim na državni univerzitet i akademije nauka, budu potpuno marginalizovane i da se njihov glas ne čuje dovoljno ili da je čak i potpuno utišan. Jednako se ne uvažava ni glas kritički orijentisanih intelektualaca koji bi imali šta reći premijeru”, kazao je Perić.

Kusovac: Uobičajene konsultacije

Iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću “Vijestima” je objašnjeno da se radi o uobičajenim konsultacijama predsjednika Vlade kakve su organizovane i ranije s vremena na vrijeme.

“Prilikom sastavljanja liste učesnika nije bilo nikakvih posebnih kriterijuma osim institucionalnih i stručnih”, kaže se u odgovoru šefa Biroa Srđana Kusovca na pitanje na osnovu kojh kriterijuma su birani učesnici sastanka.

Kusovac je, odgovarajući na pitanje zašto nije bilo uobičajene najave za medije da će doći do takve vrste sastanka, rekao da “postoje mnoge aktivnosti predsjednika Vlade koje se posebno ne najavljuju”.

Galerija

Bonus video: