Pismo Bajdenu uoči dolaska Đukanovića: Zauzmite se za crnogorske medije

"Niz fizičkih napada na novinare u Crnoj Gori i neadekvatan odgovor vlade stvorio je prijeteće okruženje za medije u zemlji”
0 komentar(a)
Džozef Bajden, Foto: Reuters
Džozef Bajden, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.04.2014. 07:21h

Predsjednik organizacije Fridom haus (Freedom House) Dejvid Kramer, pisao je potpredsjedniku SAD Džozefu Bajdenu zabrinut zbog napada na novinare u Crnoj Gori, zamolivši ga da na to upozori premijera Mila Đukanovića.

"Niz fizičkih napada na novinare u Crnoj Gori i neadekvatan odgovor vlade stvorio je prijeteće okruženje za nezavisne medije u zemlji. Obraćam Vam se sa zahtjevom da pokažete zabrinutost zbog ovih napada tokom sastanka sa premijerom Milom Đukanović́em sljedeće sedmice", naveo je Kramer u pismu Bajdenu.

"Ja urgiram kod Vas da prenesete zabrinutost američke vlade zbog napada na slobodu medija u Crnoj Gori direktno premijeru Đukanoviću i pozovete ga da osigura da crnogorska vlada u potpunosti istraži i goni počinioce i nalogodavce najnovijih bombaških napada".

Kramer je podsjetio na niz incidenata koji su se desili, počevši od eksplozije bombe ispred prostorija "Vijesti" 26. decembra, kada, srećom, niko nije povrijeđen.

Dejvid Kramer

“Međutim, eksplozija je samo posljednji u nizu napada na "Vijesti". Automobili kompanije su spaljeni, na kuću zaposlenog bačena je bomba, a nekoliko članova redakcije bili su napadnuti i dobili verbalne prijetnje smrću. Iako su neki od ovih incidenata krivično procesuirani, Fridom haus je, zajedno sa drugim domaćim i međunarodnim posmatračima, i dalje zabrinut da osobe koje stoje iza tih napada nijesu identifikovane i da su počinioci dobili blage kazne”, ističe se u pismu potpredsjedniku SAD.

Kramer je podsjetio na 13. januar i eksplozivnu napravu ispred stana pisca Jevrema Brkovića, kolumniste nezavisnog dnevnika “Vijesti”, čiji su "tekstovi i knjige istraživali vezu između crnogorskih političara i organizovanog kriminala".

"On je bio meta brutalnog napada metalnim šipkama 2006. godine, u kojem je njegov vozač ubijen. Nije bilo hapšenja u vezi sa tim napadom", naveo je Kramer.

Crna Gora je, kako je kazao u pismu, trenutno ocijenjena kao djelimično slobodna u godišnjem indeksu slobode medija Fridom hausa.

"Iako je zakonska zaštita poboljšana, mediji su i dalje podložni značajnim političkim i ekonomskim pritiscima, a prijetnja odmazdom putem fizičkih napada na novinare i dalje je ozbiljan problem”, zaključuje predsjednik Fridom hausa.

Bonus video: