Đukanović sa Vojvodić, Adžićem, Šukovićem... o razvoju države

Apostrofiran značaj institucionalnog razvoja i jačanja pravne države u procesu usvajanja evropskih standarda
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2014. 19:43h

Premijer Milo Đukanović sastao se sa grupom intelektualaca i javnih ličnosti na kojem su, kako je saopšteno iz Vlade, razmijenjena mišljenja o strateškim pravcima daljeg razvoja Crne Gore, posebno u kontekstu njenog državnog, nacionalnog, ekonomskog i kulturnog identiteta.

"Želimo da otvorimo i stimulišemo dijalog kroz ovakve i druge forme, što bi poslužilo kao stimulans i putokaz u definisanju najboljih politika za brže prevazilaženje brojnih naslijeđenih i aktuelnih problema i ograničenja s kojima se suočava savremeno crnogorsko društvo", rekao je Đukanović.

On je, kako se navodi, apostrofirao značaj institucionalnog razvoja i jačanja pravne države u procesu usvajanja evropskih standarda radi bržeg ostvarivanja evropskih i evroatlantskih ciljeva kojima teži Crna Gora.

"U okviru ove prve od niza debata koje će biti organizovane do 21. maja – Dana nezavisnosti na temu: "Crna Gora, politički, kulturni, ekonomski i tranzicijski identitet", otvorena su brojna pitanja od strateškog značaja za izgradnju pravne države i za dalji ukupan razvoj Crne Gore, s posebnim akcentom na osavremenjavanje obrazovanja, i njegovu ulogu u racionalnijem korišćenju nacionalnih resursa i budućeg pozicioniranja naše države u ujedinjenoj Evropi, i u transatlantskoj zajednici. Učesnici su se saglasili da je antifašizam stožer državnog utemeljenja moderne Crne Gore, potencirajući značaj njenog građanskog ustrojstva, i sagledavanja odgovornosti svih društvenih činilaca, uključujući i vjerske zajednice, za njen stabilan razvoj, i za njenu izvjesnu evropsku budućnost", navodi se u saopštenju Vlade.

U raspravi su učestvovali Novak Adžić, Živko Andrijašević, Slobodan Backović, Miran Begić, Marko Camaj, Sehad Čekić, Draško Đuranović, Pavle Goranović, Zuvdija Hodžić, Ivan Jovović, Janko Ljumović, Predrag Miranović, Žarko Mirković, Goran Nikolić, Dragutin Papović, Milorad Popović, Saša Popović, Aleksandar Radoman, Radovan Radonjić, Dragan Radulović, Igor Rakčević, Nenad Šoškić, Darko Šuković i Radmila Vojvodić kao i ministri prosvjete, nauke i kulture Slavoljub Stijepović, Sanja Vlahović i Branislav Mićunović.

Sličan sastanak 22. septembra 2011. organizovao je šef parlamenta Ranko Krivokapić u vili “Gorica”.

Tom neformalnom sastanaku prisustvovalo je 20-ak javnih ličnosti.

Sastanku je tada prisustvovao i lider DPS-a Milo Đukanović, dok Krivokapić nije pozvao šefa države Filipa Vujanovića.

Tom sastanku, između ostalih su prisustvovali Rade Bojović, Branislav Radulović, Novak Kilibarda, Radivoje Brajović..., kojih večeras nije bilo.

Galerija

Bonus video: