Fahrudin Radončić "glasa" u Podgorici

Radončić je “Vijestima” kazao da nije upoznat da se nalazi na biračkom spisku u Podgorici, ističući da nikada nije glasao u Crnoj Gori
97 pregleda 55 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2014. 12:53h

Doskorašnji ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić nalazi se na biračkom spisku u Podgorici, iako više od 30 godina živi u Sarajavu i predsjednik je Saveza za bolju budućnost u susjednoj državi. Uvodom u sajt biraci.me “Vijesti” su utvrdile da je Radončić upisan na biračko mjesto 11 B-Srednja Stručna škola “Ivan Uskoković”. U biračkom spisku nalazi se Radončićev matični broj, kao mjesto rođenja upisano je Berane dok je adresa u Podgorici u Moskovskoj 30.

Radončić je “Vijestima” kazao da nije upoznat da se nalazi na biračkom spisku u Podgorici, ističući da nikada nije glasao u Crnoj Gori. On je kazao da 30 godina živi u Sarajevu i da mu prebivalište nikada nije bilo u Moskovskoj.

“Praktično 30 godina nikada nijesam glasao u Crnoj Gori i to nije moje prebivalište. Ja nisam ta ličnost niti mogu biti. Ako postoji bilo kakva manipulacija mojim identitetom, ja ljubazno molim nadležne organe Crne Gore da ispitaju stvar i da me zaštite od te vrste manipulacija ma od koga one dolazile”, kazao je bosanski ministar policije u ostavci.

Radončić je kazao da nema prebivalište u Moskovskoj, navodeći da na toj adresi nije živio ni prije rata u bivšoj Jugoslaviji. On je demantovao da je njegov matični broj onaj koji je naveden u biračkom spisku, ali je potvrdio da je rođen 24. maja 1957. godine. Taj datum rođenja se poklapa sa prvih sedam cifara iz jedinstvenog matičnog broja i jedina, teoretska mogućnost je da u Podgorici živi Fahrudin Radončić koji je rođen istog dana u Beranama kada i odlazeći ministra bezbjednosti BiH.

“Matični broj se ne smije objavljivati zbog zloupotrebe kriminalaca, ali mogu potvrditi da to sigurno nije moj matični broj”, kazao je Radončić.

Prema Ustavu Crne Gore pravo glasa imaju crnogorski državljani sa navršenih 18 godina i sa najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori. Prema Zakonu o biračkim spiskovima oni to pravo mogu izgubiti brisanjem iz evidencije crnogorskih državljana ili ukoliko sami pokrenu postupak. S obzirom na to da Crna Gora nije regulisala pitanje dvojnog državljanstva ni sa jednom državom, građani ne gube pravo glasa čak ni u slučajevima da glasaju u drugim državama.

Radončić je osnivač uticajnog bosanskog dnevnika “Dnevni avaz”, navodno je blizak sa Milom Đukanovićem. U novembru 2012. godine izabran je za ministra bezbijednosti u Vladi BiH, ali je nakon nešto više od godinu, smijenjen zbog slabe reakcije u vrijeme februarskih protesta u Sarajevu, kada je u gradovima Federacije BiH povrijeđen veliki broj građana i policajaca i demolirane brojne institucije.

Bonus video: