Integracije u EU i NATO komplementarni i kompatibilni procesi

Lukšić je posebno istakao efekte i kvalitet novog pristupa u pregovorima, uz jasno apostrofiranje ostvarenih rezultata i izazova kojih je još pred Crnom Gorom
67 pregleda 2 komentar(a)
Igor Lukšić, Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Gov.me
Igor Lukšić, Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Gov.me
Ažurirano: 03.04.2014. 16:36h

Integracije u Evropsku uniju (EU) i NATO predstavljaju komplementarne i kompatibilne procese, u kojima će Crna Gora i dalje imati podršku Njemačke, saopšteno je u razgovoru šefa crnogorske diplomatije Igora Lukšića sa njemačkim kolegom Frankom-Valterom Štajnmajerom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, tokom Lukšićeve posjete Berlinu pozdravljen je dosadašnji progres i ponovljena podrška Njemačke Crnoj Gori u daljem napretku u EU i NATO integracijama.

„Ocijenjeno je da integracije u EU i NATO predstavljaju komplementarne i kompatibilne procese koji podrazumijevaju ispunjavanja definisanih uslova i usvajanje standarda koji će dugoročno doprinijeti sveukupnoj modernizaciji i reformi crnogorskog društva i njegovih institucija“, kaže se u saopštenju.

Lukšić je, kako se navodi, u tom kontekstu posebno istakao efekte i kvalitet novog pristupa u pregovorima, uz jasno apostrofiranje ostvarenih rezultata i izazova kojih je još pred Crnom Gorom.

Lukšić je posebno istakao efekte i kvalitet novog pristupa u pregovorima, uz jasno apostrofiranje ostvarenih rezultata i izazova kojih je još pred Crnom Gorom

Navodi se da je Lukšić, u razgovoru sa predsjednikom Gunterom Krihbaumom i članovima Odbora za pitanja EU njemačkog Bundestaga, detaljnije eleaborirao dosadašnje rezultate u oblasti evropskih integracija, i prezentirao dinamiku aktivnosti u nastavku pregovora.

„U otvorenom razgovoru sa njemačkim poslanicima bilo je riječi i o realizovanim mjerama u ključnim oblastima obuhvaćenim poglavljima 23 i 24, i još jednom istaknut značaj novog pristupa Evropske komisije pregovaračkom procesu zemalja kandidata“, kaže se u saopštenju.

Lukšić je razgovarao i sa parlamentarnim državnim sekretarom u Ministarstvu odbrane, Markusom Gribelom, kojeg je informisao o reformama u oblasti vojnog i odbrambenog sektora, vladavine prava, kao i o koracima usmjerenim ka povećanju podrške javnosti evroatlantskim integracijama Crne Gore.

„Prenijeta je zahvalnost resornom ministarstvu i Saveznoj vladi na dosadašnjoj kvalitetnoj i sadržajnoj saradnji na bilateralnom planu. Obostrano je pozdravljena saradnja dvije zemlje u okviru Međunarodne misije ISAF, i iskazana spremnost za njenim intenziviranjem i ubuduće“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Lukšić, tokom posjete Berlinu, sa direktorom za JIE i Tursku u Njemačkoj razvojnoj banci (KfW) Kristofom Tiskensom, razgovarao o zajedničkoj realizaciji konkretnih projekata u oblasti energetike, energetske efikasnosti, komunalne infrastrukture i tretmana voda.

Bonus video: