Značajna uloga Crne Gore u stabilnosti regiona

"Kao posljedica smanjenja vojnih efektiva u regionu, integracija zemalja u NATO i EU i razvijanja politike povjerenja, saradnje i partnerstva, opasnost od direktne vojne prijetnje Crnoj Gori je značajno smanjena, ali se ne može isključiti", kaže se u predloženoj strategiji
357 pregleda 1 komentar(a)
Crna Gora, zastava, crnogorska zastava, Foto: Shutterstock
Crna Gora, zastava, crnogorska zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.08.2018. 12:30h

Crna Gora ima specifično mjesto i značajnu ulogu u stabilnosti regiona, kaže se u Predlogu strategije nacionalne bezbjednosti i ocjenjuje da je opasnost od direktne vojne prijetnje Crnoj Gori značajno smanjena, ali se ne može isključiti.

Navodi se da bezbjedonosnu situaciju u Crnoj Gori treba posmatrati i u regionalnom kontekstu, jer pripada i balkanskom i mediteranskom podneblju.

„Dio je regiona koji je u prethodnom periodu pretrpio dinamične promjene i građanski rat. Imajući u vidu istorijsko nasljeđe i pozitivne trendove nakon obnavljanja nezavisnosti, Crna Gora ima specifično mjesto i značajnu ulogu u stabilnosti regiona“, kaže se u Vladinom dokumentu.

Ističe se da Crna Gora dijeli strateški pristup izazovima, rizicima i prijetnjama po nacionalnu bezbjednost koji su definisani strateškim dokumentima NATO-a.

Ocjenjuje se da je spektar izazova, rizika i prijetnji širok. „Region je još opterećen događajima iz prošlosti i neriješenim problemima, što može prouzrokovati destabilizaciju na pojedinim područjima".

"Kao posljedica smanjenja vojnih efektiva u regionu, integracija zemalja u NATO i EU i razvijanja politike povjerenja, saradnje i partnerstva, opasnost od direktne vojne prijetnje Crnoj Gori je značajno smanjena, ali se ne može isključiti", kaže se u predloženoj strategiji.

Navodi se da su promjene na geostrateškom planu uticale da Zapadni Balkan ponovo postane zona jakog interesovanja određenih međunarodnih aktera, čiji je primarni cilj sprječevanje daljeg evropskog i evroatlanstkog puta pojedinih država regiona.

"To uslovljava konkretene akcije prema regionu, posebno hibridnog karaktera, što je ozbiljan bezbjednosno izazov i može imati značajne posljedice po regionalnu stabilnost i usporiti integracione procese", kaže se u nacionalnoj strategiji.

Ocjenjuje se da, s obzirom na geografski položaj, na bezbjednost Crne Gore mogu negativno uticati krize u neposrednom okruženju, ali i one u udaljenim regionima, kao što su Istočna Evropa, Bliski Istok i Sjeverna Afrika, kao i regionima Crnog i Kaspijskog mora i Kavkaza.

„Na ovim prostorima koji su destabilizovani krizama, sukobima, demografskim rastom i smanjivanjem strateških resursa (voda, energija) sve je izraženije ispoljavanje trans nacionalnih prijetnji i prenošenje, odnosno prelivanje kriza prema evropskom kontinentu", kaže se u dokumentu.

Predlog strategije nacionalne bezbjednosti Crne Gore utvrdila je Vlada na sjednici 27 jula i parlament bi trebalo da o njoj raspravlja u oktobru.

Bonus video: