Pismo Bajdenu: Pitajte Đukanovića i za aferu Telekom

Potpisnici pisma su zamolili Bajdena da uzme u obzir da za njih Đukanović predstavlja “antipod demokratiji, vladavini prava i temeljnih vrijednosti zapadne civilizacije”
94 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Džozef Bajden, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Džozef Bajden, Foto: Gov.me
Ažurirano: 01.04.2014. 22:11h

Crna Gora zaslužuje da ima demokratiju i smenjivu vlast kao i svi njeni evropski susjedi, poručeno je u pismu upućenom potpredsjedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefu Bajdenu povodom njegovog predstojećeg susreta sa premijerom Milom Đukanovićem 8. aprila u Vašingtonu.

Pismo su potpisali danas pisac Balša Brković, general u penziji Blagoje Grahovac, urednik Esad Kočan, finansijski ekspert Ljubiša Krgović, ekonomist Dejan Mijović, univerzitetski profesor Miodrag Perović, univerzitetski profesor Milan Popović, preduzetnik Žarko Rakčević, i novinarka Milka Tadić-Mijović.

Američka ambasada je, kako su saopštili potpisnici pisma, obećala da će ga odmah proslijediti kabinetu potpredsjednika SAD.

Potpisnici pisma su zamolili Bajdena da uzme u obzir da za njih, kao i mnoge, kako su naveli, ovdašnje građanske aktiviste, Đukanović predstavlja “antipod demokratiji, vladavini prava i temeljnih vrijednosti zapadne civilizacije”.

“Najviše zahvaljujući njemu i njegovom rigidnom držanju svih poluga vlasti, Crna Gora je jedina bivša jugoslovenska država i evropska zemlja predvođena komunističkom partijom od 1945. godine u kojoj se nikada nije desio ‘pad berlinskog zida’, tj. tranzicija iz kontrolisanog u otvoreno društvo. Nasljednica komunističke partije – Demokratska partija socijalista, koju apsolutno kontroliše Đukanović, dobila je novo ime ali nije promijenila komunistički stil vladanja”, kaže se u pismu.

“Iako je zemlja kandidat za Evropsku uniju i aspirant za članstvo u NATO, Crna Gora je danas maltene bankrotirana država koju potresa endemska korupcija i nepotizam, i kojoj predstoji ogroman put dok ne postane razvijena demokratija”

“Iako je zemlja kandidat za Evropsku uniju i aspirant za članstvo u NATO, Crna Gora je danas maltene bankrotirana država koju potresa endemska korupcija i nepotizam, i kojoj predstoji ogroman put dok ne postane razvijena demokratija”, navodi se u pismu.

Crna Gora je, kako su kazali potpisnici pisma, država gdje i potiče i preko koje se odvija aktivnost organizovanog kriminala, “jedna od glavnih balkanskih ruta za šverc droge i pranje novca”.

“Njeni istražni i pravosudni organi nemaju rezultata u borbi sa ovim ozbiljnim kriminalom niti sa navodnim učeščem vodećih državnih rukovodilaca u njemu”, upozorava se u pismu.

Najbolji primjer u tom smislu je, kako se precizira, sadašnje otezanje pravosuđa da procesuira čvrste dokaze koje je Komisija za hartije od vrijednosti SAD prikupila o visokoj korupciji izvšenoj tokom privatizacije Crnogorskog telekoma.

“Zato ne čudi sto mnogi smatraju da nekontrolisani organizovani kriminal koji potiče u Crnoj Gori predstavlja opasnost po stabilnost zemlje i čitavog balkanskog regiona”, kaže se u pismu.

Prema riječima potpisnika tog dokumenta, mnogi vjeruju da insistiranje NATO-a na dekriminalizaciji države prestavlja glavni razlog zbog koga je Đukanović, kako su kazali, vrlo malo dosad poradio da se poveća jako niska javna podrška od 35 odsto za članstvo u toj organizaciji.

“Prema tome, ako želite da podržite stabilnost i prosperitet Crne Gore i Balkana, osnovna pouka koju Đukanović treba da izvede iz vašeg susreta sa njim 8. aprila u Vašingtonu je da on mora da preduzme radikalne političke poteze, ukljućujući i lične prirode, da bi se naslijeđeni monopoli iz komunističe ere ukinuli bez daljeg odlaganja”, poručuje se u pismu.

Bonus video: