CDT: Većina OIK-a nema sajt i krši zakon

Predsjednik DIK-e Ivan Kalezić kazao je da u zakonu nema kaznenih odredbi za OIK koji nemaju veb sajtove ili ne ažuriraju stranice
0 komentar(a)
OIK Podgorica, Foto: Screenshot
OIK Podgorica, Foto: Screenshot
Ažurirano: 31.03.2014. 12:51h

Većina opštinskih izbornih komisija (OIK) prekršila je Zakon o izboru odbornika i poslanika neobjavljivanjem ili nepotpunim objavljivanjem informacija i podataka koje su obavezne da objave na svom veb sajtu.

Organi za sprovođenje izbora su dužni da na svojoj veb prezentaciji objavi sastav komisije, Poslovnik o radu, relevantna dokumenta i odluke, zakonske i podzakonske akte kao i kontakt.

Predsjednik DIK-e Ivan Kalezić kazao je da u zakonu nema kaznenih odredbi za OIK koji nemaju veb sajtove ili ne ažuriraju stranice.

"DIK uopšte nije nadležna za to. OIK formira opština i ona je dužna da im obezbjedi sredstva da imaju svoj sajt. DIK je opštinskim komisijama slao dopise upoznavanja da su obavezni to da urade", kazao je Kalezić za portal CDT-a.

Ovakvim radom i pristupom, OIK uskraćuje javnost za važne informacije i umanjuje transparentnost izbornog procesa.

Istraživanje CDT-a je pokazalo da OIK u Baru i Šavniku nemaju svoj veb sajt, kao ni posebnu rubriku na sajtu opštine.

Na zvaničnom sajtu opštine Bar objavljen je Poslovnik o radu iz novembra 2010. dodine, dok o aktivnostima OIK Šavnik nije objavljen nijedan dokument.

Na sajtu opštine Žabljak postavljen je link za stranicu "Izbori" koja je u potpunosti prazna dok je na sajtu opštine objavljen poslovnik o radu OIK-a.

Zasebnu veb prezentaciju ima samo OIK Glavnog grada, koja je na njoj istakla sastav komisije i određen broj dokumenata i odluka koje uglavnom čine rješenja na prigovore i odluke vezane za predsjedničke izbore održane 2013. godine

Zasebnu veb prezentaciju ima samo OIK Glavnog grada, koja je na njoj istakla sastav komisije i određen broj dokumenata i odluka koje uglavnom čine rješenja na prigovore i odluke vezane za predsjedničke izbore održane 2013. godine.

OIK Podgorica uredno je donijela i objavila Poslovnik o radu, kontakt je dostupan građanima ali ni na njoj nema nijednog relevantnog zakona i podzakonskog akta.

Stranice OIK-a u Bijelom Polju, Rožajama, Danilovgradu, Pljevljima i Kolašinu nalaze se na zvaničnim veb sajtovima opština.

Bjelopoljska komisija na svojoj stranici objavila je relevantne izborne zakone, sastav i kontakt, jedina ima posebnu rubriku za objavljivanje rezultata ali stranici nema Poslovnika o radu.

OIK Pljevlja istakla je sastav komisije, objavila niz odluka i na sajtu su objavljeni relevantni zakoni, izuzev

Zakona o finansiranju političkih partija i Zakona o finansiranju kampanje za izbor predsjednika Crne Gore, gradonačelnika i predsjednika opštine.

Na stranici nema poslovnika o radu i kontakta.

OIK Danilovgrad na stranici je objavila sastav komisije, ali ne i kontakt.

Ta komisija objavila je da je donijela Poslovnik o radu, ali ga na sajtu nije moguće pronaći, kao ni informaciju da li je i kada objavljen u Službenom lsitu iako je OIK dužna da donese poslovnik o radu.

Komisija u Kolašinu nije objavila sastav i kontakt a na stranici se nalaze samo rješenja na prigovore za predsjedničke izbore, saopštenja i rješenja o biračkim mjestima, zaključenju biračkog spiska te obavještenje o načinu glasanja.

Na stranici nijesu objavljeni poslovnik i zakonski akti koji regulišu rad OIK-a.

Rožajska OIK na stranici je objavila samo sastav komisije i Odluku o imenovanju, bez relevantnih zakona, kontakta, poslovnika, saopštenja i i drugih odluka.

Bonus video: