CG-EU: Otvorena poglavlja sedam i deset

Navodi se da je otvaranju poglavlja, prethodio posvećen rad svih institucija na usklađivanju s evropskim propisima i praksom u ovim oblastima
11 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2014. 10:03h

Crna Gora je na Međuvladinoj konferenciji koja je danas održana u Briselu otvorila pregovore u poglavljaljima sedam i deset - Pravo intelektualne svojine i Informatičko društvo i mediji.

Crnogorsku delegaciju na Međuvladinoj konferenciji je predvodio glavni pregovarač ambasador Aleksandar Pejović, a u delegaciji su bili i šefovi radnih grupa za ova dva poglavlja Novak Adžić i Ružica Mišković.

Pejović je, istakao zadovoljstvo što se, nakon otvaranja pregovora u oblasti vladavine prava, pregovarački proces nastavlja stabilnim tempom i napretkom u drugim oblastima, kao što su Pravo intelektualne svojine i Informatičko društvo i mediji.

"Definisani zadaci u ovim, kao i svim ostalim pregovaračkim poglavljima nemaju za cilj samo usklađivanje domaćeg zakonodavstva s evropskim propisima, nego postepenu transformaciju cjelokupnog crnogorskog društva i stvaranje novih razvojnih mogućnosti za građane i preduzeća. Dalje usklađivanje s pravnom tekovinom EU i sprovođenje propisa u oblasti prava intelektualne svojine značajno će doprinijeti daljem jačanju tehnološkog, naučnog, kulturnog i ukupnog društvenog napretka u Crnoj Gori. Očekujem da do kraja 2015, donošenjem novih ili izmjenom postojećih zakona u ovoj oblasti, sve bude u potpunosti usklađeno s evropskim propisima u ovoj oblasti, a nastavićemo i rad na jačanju institucionalnih i administrativnih kapaciteta za efikasno sprovođenje prava intelektualne svojine", istakao je Pejović.

Kada je riječ o poglavlju 10 - Informatičko društvo i mediji, glavni pregovarač je podvukao uticaj ovog poglavlja na ekonomski razvoj i zaposlenost.

"Crna Gora pokazuje snažnu posvećenost i rezultate u pogledu usklađivanja domaćeg zakonodavstva s evropskim propisima i standardima u oblasti elektronskih komunikacija, usluga informacionog društva i audio-vizuelne politike, kao i njihovom dosljednom sprovođenju. U narednom periodu u našem fokusu će biti dalje usaglašavanje i jačanje administrativnih kapaciteta za sprovođenje propisa iz ovog poglavlja", rekao je Pejović

U ime EU, na Međuvladinoj konferenciji su govorili ambasador Grčke pri EU Teodoros Sotiropulos i generalni direktor za proširenje Kristijan Danijelson.

Oni su istakli da Crna Gora dobro napreduje u procesu pristupanja EU i da su svi dosadašnji uspjesi rezultat zasluga, energije i odlučnosti koju su pokazale crnogorske institucije i društvo u cjelini.

"Očekuje se da će se dobar tempo nastaviti i tokom narednih mjeseci i da će Crna Gora biti u prilici da uskoro otvori još neka pregovaračka poglavlja. Kada je riječ o poglavljima 7 i 10, sa strane EU je prenijeto očekivanje da će Crna Gora nastaviti rad na daljem usklađivanju s pravnom tekovinom u ovim oblastima, njenom kvalitetnom primjenom, kao i daljim jačanjem administrativnih kapaciteta", navodi se u saopštenju Minisatrstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Galerija

Bonus video: