Kaluđerović: Dijalog posebno važan zbog adekvatnog informisanja građana

Kaluđerović je rekao je članstvo u NATO postala primarna spoljnopolitička tema u javnom životu Crne Gore
0 komentar(a)
Nebojša Kaluđerović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nebojša Kaluđerović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.03.2014. 10:44h

Dijalog o pristupanju Crne Gore NATO-u posebno je važan zbog adekvatnog informisanja građana o procesu evroatlantske integracije i prednostima, ali i obavezama koje članstvo u Alijansi donosi, ocijenio je nacionalni koordinator za NATO Nebojša Kaluđerović.

"Vjerujem da će on doprinijeti prevazilaženju situacije u kojoj danas u Skupštini Crne Gore imamo skoro dvije trećine poslanika koji pripadaju partijama koje se programski zalažu za članstvo u NATO, a da sa druge strane podrška građana, iako najnovija istraživanja pokazuju da iznosi 46 odsto, nije na istom nivou", rekao je Kaluđerović na otvaranju Konferencije "Otvoreno NATO" u Pržnu.

On je kazao da je konferencija još jedan doprinos javnom dijalogu koji je započet u oktobru prošle godine, s ciljem da de otvoreno i argumentovano razgovora o temi koja ima nacionalnu važnost i opštedruštveni značaj, i koja zavređuje da bude razmatrana u atmosferi sniženih emocija, uz puno uvažavanje sagovornika.

Savjeta za članstvo u NATO: 46 odsto građana za ulazak u Alijansu >>>

Kaluđerović je rekao je članstvo u NATO postala primarna spoljnopolitička tema u javnom životu Crne Gore, i odnosu na vrlo kompatibilni proces priključenja Evropskoj uniji, koji je, kako je ocijenio, ušao u zahtjevniju, ali ipak mirniju fazu.

On je rekao da je Vlada Crne Gore prioritetno posvećena integracijama u NATO i EU zbog ubjeđenja da su integracioni procesi jedini pravi okvir za nastavak reformskih procesa i njihov dugoročni efekat.

"Oni su važni ne samo zbog zadovoljavanja određenih kriterijuma i standarda u cilju prijema u evropsku i evroatlantsku porodicu naroda, već prije svega zbog boljeg kvaliteta života građana i daljeg ekonomskog i sveukupnog razvoja", rekao je Kaluđerović.

On je podsjetio da je Crna Gora, nakon nezavisnosti, pokazala da igra proaktivnu ulogu u regionu zapadnog Balkana posvećenošću razvijanju dobrosusjedskih odnosa i saradnje i jačanju stabilnosti regiona

"Članstvom bi obezbjedili mjesto za stolom gdje se razgovara o problemima i donose odluke od direktnog interesa za nas i naš region, a naši stavovi bi dobili dodatnu težinu kako u regionu, tako i na širem međunarodnom planu", ocijenio je Kaluđerović.

On je podsjetio da je Crna Gora, nakon nezavisnosti, pokazala da igra proaktivnu ulogu u regionu zapadnog Balkana posvećenošću razvijanju dobrosusjedskih odnosa i saradnje i jačanju stabilnosti regiona.

"Konstruktivna uloga naše zemlje priznata je od bližeg i šireg okruženja i pozdravljena sa najviših adresa u međunarodnoj zajednici. Zato kada razmišljamo o značaju članstva Crne Gore u NATO, moramo razmišljati i o njegovom doprinosu bezbjednosti ne samo Crne Gore, već i cijelog zapadnog Balkana", rekao je Kaluđerović.

On je ocijenio da se koliko god da je region napredovao, mora biti svjesno svih izazova tog prostora i da se ne smije dozvoliti luksuz da olako budu zaboravljena dešavanja iz ne tako davne prošlosti.

"Ne postoje nikakvi posebni rizici ni na jednom ni na drugom kolosjeku prema Briselu koji bi mogli predstavljati problem za EU ili NATO"

Prema njegovim riječima, ne postoje nikakvi posebni rizici ni na jednom ni na drugom kolosjeku prema Briselu koji bi mogli predstavljati problem za EU ili NATO.

"Sa druge strane, usporavanje integrativnih procesa donosi mnogo veće rizike. Crna Gora nikada nije u prvi plan isticala datume i brzinu pridruživanja. Vjerujemo da je napredak regiona u integracijama, kada zemlje za to ispune uslove, od presudnog značaja", kazao je Kaluđerović.

On je ocijenio da se dugoročna stabilnost i bezbjednost Evrope ne može postići dok se zapadni Balkan u potpunosti ne integriše.

"Stoga nastavak demokratskog razvoja i integracija regiona moraju ostati prioritet i u razmišljanjima naših briselskih partnera. San o jedinstvenoj, cjelovitoj i Evropi u miru mora biti san koji će postati stvarnost budućih generacija na ovim prostorima", poručio je Kaluđerović.

Bonus video: