Jovićević: Vašington neće tolerisati ignorisanje afere "Telekom"

Jovićević smatra da su u aferi “Telekom” stvari otišle predaleko i da će morati da uslijedi reakcija crnogorskog tužilaštva
72 pregleda 11 komentar(a)
Svetozar Jovićević, Foto: Boris Pejović
Svetozar Jovićević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.03.2014. 19:07h

Sjedinjene Američke Države (SAD) bi mogle pojačati pritisak na crnogorske vlasti, ukoliko tužilaštvo nastavi da ignoriše navode o korupciji prilikom privatizacije Telekoma, izjavio je profesor Svetozar Jovićević.

On smatra da zvanični Vašington neće tolerisati tvrdnje crnogorskih zvaničnika da je afera izmišljena. “Koliko god neprijatne bile afere ne možete ih beskonačno negirati i praviti se da ne postoje. Stvari su otišle predaleko da bi mogle da se vrate i neka reakcija našeg tužilaštva mora da uslijedi. Ako se stvari budu i dalje gurale pod tepih, očekujem najdirektniju reakciju Vašingtona. Neko tu mora da povuče potez, i to odmah”, kazao je Jovićević “Vijestima”.

Ambasada SAD je prošle nedjelje objavila saopštenje u kome piše da su američke vlasti došle do dokaza o korupciji u privatizaciji Telekoma i pozvala vlasti u Podgorici da istraže ulogu crnogorskih građana. Nakon navoda dnevnika “Informer” da su saopštenje pisali službenci ambasade, ambasadorka Su Kej Braun poručila je da je saopštenje zvaničan stav vlade SAD. Na zahtjev ambasade u tužilaštvu su kazali da do sada nijesu otkrili krivična djela u slučaju Telekom, dok je premijer nazvao gnusnim lažima sve što se vezuje za njegovo ime u aferi “Telekom”. Američka Komisija za hartije od vrijednosti i berzu tvrdi da je nakon prodaje kompanije Ana Kolarević primila mito u ime svog brata Mila Đukanovića.

Jovićević podsjeća da je Vašington dao Podgorici dovoljno vremena da se pozabavi aferom

Jovićević podsjeća da je Vašington dao Podgorici dovoljno vremena da se pozabavi aferom, podsjećajući da su se umjesto toga institucije utrkivale u negiranju čitavog slučaja.

“Vjerovatno je drugim kanalima iz SAD poručivano da se institucije pozabave slučajem i da on ne ostane netaknut. Umjesto toga imali smo priču da su to gluposti i laži, pa čak i zahtjeve da se izvinu oni koji su tvrdili da je bilo korupcije u privatizaciji Telekoma”. Ignorisanje afere, smatra on, izazvalo je prvo saopštenje ambasade, dok je tenzije dodatno podiglo pisanje “Informera”. Time je, kako je istakao, doveden u pitanje integritet važne institucije kakva je ambasada velike sile i zato je uslijedila eksplicitna reakcija. On ne isključuje da bi Telekom mogao biti jedna od tema prilikom susreta potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena i Đukanovića. On očekuje izvjesni pritisak Bajdena, iako je susret organizovan radi ubrzavanja ulaska Crne Gore u NATO.

“Slično je bilo i sa aferom “Snimak”, samo što je evropska diplomatija sklona zamagljenom i licemjernom hvaljenju. Ipak, treba čitati i između njihovih hvala. Koliko će ono što se desilo sa aferom “Telekom” uticati na sastanak teško je reći, ali da će biti jedan od tema je van svake sumnje”, smatra on.

SAD i EU ne traže udvorice

Komentarišući stav Crne Gore o situaciji u Krimu, Jovićević je upozorio da Podgorica nije obavezna da slijedi politiku EU, već da vodi balansiranu politiku.

“Nije naša obaveza da se dodvoravamo i to niko od nas ne traži. Treba da se držimo civilizacijskih stavova o potrebi mirnog rješavanja sukoba i očuvanja teritorija. Mimo toga nije bilo pametno ulaziti u dalja opredjeljenja niti se ponašati udvorički. Time kod SAD i EU nećemo dobiti na cijeni”, tvrdi on.

Jovićević je upozorio da Podgorica nije obavezna da slijedi politiku EU, već da vodi balansiranu politiku

Niko nije čist u krimskoj krizi

Jovićević smatra da Podgorica ne smije gledati jednostrano na događaje u Krimu, ističući da u toj krizi nema apsloutnih krivaca niti pravednika. On smatra da se Rusija u slučaju Krima ponašala arogantno, ali da se ne može blagonaklono gledati na pokušaje Zapada da preko Ukrajine pojača pritisak na Rusiju.

“U želji da zaokruže interese do granice Rusije, prenebjegli su složenu poziciju Ukrajine koja je krajnje zadužena i u velikoj mjeri zavisi od Rusije. Niko ovdje nije bez greške, i vjerujem da će se to rješavati kroz dugotrajne pregovore”, smatra on.

Bonus video: