Raspisan javni konkurs za predsjednika DIK-a

Zakonom je predviđeno da predsjednika DIK-a bira Skupština, većinom glasova ukupnog broja poslanika, na predlog Admnistrativnog odbora
3 komentar(a)
Izbori u Albaniji, Foto: Shutterstock
Izbori u Albaniji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.03.2014. 11:54h

Administativni odbor raspisao je javni konkurs za imenovanje predsjednika Državne izborne komisije (DIK) i jednog njenog člana iz reda predstavnika civilnog društva, nevladinog sektora i univerziteta.

Zakonom je predviđeno da predsjednika DIK-a bira Skupština, većinom glasova ukupnog broja poslanika, na predlog Admnistrativnog odbora, nakon prethodnog javnog konkursa.

Kandidat za predsjednika DIK-a treba da ima visoku stručnu spremu (diplomirani pravnik), najmanje deset godina radnog iskustva u struci, da nije član organa upravljanja političke partije u poslednje tri godine i da ima biračko pravo.

Kandidat za člana DIK-a iz reda predstavnika civilnog društva, nevladinog sektora i univerziteta mora da ima visoku stručnu spremu (diplomirani pravnik), da je objavljivao naučne radove i stručne članke na temu izbornog procesa, da je učestvovao u domaćem ili međunarodnom monitoringu izbornog procesa, da nije obavljao funkciju člana organa političke partije u posljednjih deset godina i da ima biračko pravo.

“U postupku utvrđivanja predloga imaće se u vidu i preporuke organizacija koje su se u poslednjih pet godina bavile kreiranjem izbornog zakonodavstva, monitoringom izbornog zakonodavstva i tog procesa”, kaže se u javnom konkursu.

Rok za podnošenje prijava je 15 dana.Zakonom o izboru odbornika i poslanika predviđeno je da če DIK činiti predsjednik i deset članova u stalnom sastavu i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosioca izborne liste.

Četiri člana stalnog sastava DIK-a imenuju se na predlog parlamentarne većine, a četiri člana, od kojih jedan vrši funkciju sekretara, na predlog skupštinske opozicije.

Za člana stalnog sastava DIK-a imenuje se i jedan predstavnik političke partije, odnosno podnosioca izborne lista za autentičnu zastupljenost pripadnika manjinskog naroda ih manjinske nacionalne zajednice, koje su na prethodnim izborima dobile najveći broj glasova. Njegov zamjenik treba da bude pripadnik nekog drugog manjinskog naroda ill manjinske nacionalne zajednice.

Jednog člana stalnog sastava DIK-a imenuje Skupština, na predlog Administartivnog odbora, nakon sprovedenog javnog konkursa, iz reda predstavnika civilnog društva, nevladinog sektora i univerziteta, koji je stručan za pitanja izbornog zakonodavstva.

Bonus video: