Pravedna: DPS i DF izbornim zakonom "degenerisali" demokratski poredak

"Biće zanimljivo vidjeti da li će novi sastav Ustavnog suda stati u odbranu međunarodno priznatog demokratskog poretka"
7 komentar(a)
Pravedna Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Pravedna Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.03.2014. 11:06h

U Crnoj Gori je prije nekoliko dana stupio na snagu izmijenjeni Zakon o izboru odbornika i poslanika kojim je formalno suspendovana građanska demokratija i dosljedno afirmisan partitokratski politički sistem, ocijenjeno je iz Pravedne Crne Gore.

"Parlamentarna većina, proizašla iz zajedničke volje DPSa i DFa, uspjela je da izglasa izborni pravni okvir kojim se degeneriše demokratski politički poredak i istovremeno ozakonjuje politička diskriminacija. Iako je OEBS, nakon predsjedničkih izbora, upozorio na neodrživost rješenja vezanih za prikupljanje potpisa i registraciju kandidata, crnogorska Skupština je odlučila da nedemokratska rješenja dodatno proširi i na lokalne i parlamentarne izbore", navodi se u saopštenju Pravedne

Iz ove partije kažu da će tako na predstojećim izborima samo nepartijske grupe građana i vanparlamentarne stranke morati ubjeđivati birače da javno podrže njihove liste i to putem davanja potpisa pred opštinskim komisijima sastavljenim od predstavnika parlamentarne partitokratije.

"Ovim rješenjima crnogorski izborni sistem, bez presedana u uporednoj demokratskoj praksi, postaje snažna prepreka političkim slobodama. Ne mireći se sa zatvorenim i neslobodnim političkim poretkom, Pravedna Crna Gora će već naredne sedmice podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti novousvojenih zakonskih odredbi. Biće zanimljivo vidjeti da li će novi sastav Ustavnog suda stati u odbranu međunarodno priznatog demokratskog poretka i slobodnog i nediskriminatorskog građanskog društva ili će štititi autoritarne partitokratske interese", kaže se u saopštenju Pravedne.

Bonus video: