Pejanović Đurišić: O NATO-u se vodi dijalog, a ne kampanja

Ona je kazala de je u pitanju dijalog a ne kampanja i da to nijesu euforični skupovi na kojima se neko nekom zaklinje
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2014. 11:06h

Ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić negirala je da Demokratska partija socijalista, čiji je i ona funkcioner, zloupotrebljava državne resurse za promociju članstva u NATO savezu.

Ona je to rekla u parlamentu odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Predraga Bulatovića koji je kazao da je pojačana kampanja za NATO do euforije.

"Da li je primereno da se to radi nakon odluke Glavnog Odbora DPS, da li prepoznajete zlupotrebu državnih resursa s obzriom na to da je više građana protiv članstva u NATO, da li se na ovaj način prikrivaju problemi sa organizovanim kriminalom i korupcijom,te problemi sa KAP-om," poslaničko je pitanje Bulatovića ministarki.

"Strateško opredeljenje Vlade i partija koje čine vladajuću koaliciju su evroatlanske integracije.Duboko smo u tom procesu i očekujemo do juna MAP koji će biti i osnova za procenu spremnosti za sledeći stepen integracije, odnosno razmatranje za članstvo u NATO.Procjena napretka u MAP procesu se zasnivaju na četiri aktivnosti od čega je jedno i stepen javne podrške. zato smo prešli na javni dijalog, cijela Vlada je dio tog procesa, pozvali smo i parlament da to bude,"rekla je ona.

Ministarka je kazala de je u pitanju dijalog a ne kampanja i da to nijesu euforični skupovi na kojima se neko nekom zaklinje, niti predstavlja NATO kao spasonosno rešenje.

"Ne postoje dovoljno ifnormacija,ali ima predrasuda i emocionalnih reakcija jednog broja našeg građana. Dio građana doživlajava te dogadjaje iz 1999.kao nešto što ih sputava da razgovaraju na ovu temu ignorišući racionalne argumente, a ti dogadjaji su primjer značaja svega što ova Vlada i parlament čine da se to više ne ponovi,"rekla je Milica Pejanović.

Bulatović je negirao da je 46 odsto građana za članstvo u NATO, iznoseći podatke o istraživanju koje je DF u radio u januaru na primjerku od 1.114 građana.

"Ispitivanje koje je radila Agencija DAMAR, od 18-29.januara, pokazalo je da je 35,8 građana za, dok je 48,8 protiv a 15 nema stav. Čak ni čitav DPS nije za to, vi imate probleme u svojim redovima.Takođe, ne mislim da se vodi dijalog nego monolog, klasična zloupotreba državnih resursa od strane vaših kolega," rekao je on.

Poslanik DF je pitao ministarku da li postoji iskreno opredeljenje za članstvo u EU i da li su stavovi premijera u saglasnosti sa onim što je zastupao na Vrhovnom savjetu odbrane 1999.,pola godine prije agresije na SCG kada je glasao da se zemlja brani svim raspoloživim sredstvima."Da li deo DPS ovo koristi za pranje svojih biografija, pa se može desiti da bi Đukanović na nekoj krivini mogao ostaviti Vladu," pitao je on.

Ministarka je kazala da ne želi da komentariše sitauciju iz 1999,kada je NATO bombardovao tadašnju zajednicu Crne Gore i Srbije, insistirajući na tome da je članstvo u NATO upravo važno da se te stvari ne ponove.

Bulatović je rekao da je anketa DAMAR-a pokazal ad većina gerađana ne podržava članstvo u NATO alijanski ni kao ispunjavanje uslova za pristup EU.

Bonus video: