Drobnič: Približavanje Uniji zavisi od prihvatanja njenih vrijednosti

"Oni zahtjevaju kako političku volju, tako i podršku građana", kazao je Drobnič
64 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2014. 17:10h

Približavanje Evropskoj uniji (EU) zavisi od posvećenosti države da prihvati evropske vrijednosti, a otvaranje pregovora sa Crnom Gorom svojevrsno je priznanje za dostignuća koja je ostvarila, ocijenio je šef Delegacije EU u Podgorici, Mitja Drobnič.U EU Info Centru danas je održan razgovor na temu Evropske vrijednosti i Crna Gora, na kojoj su učestvovali predstavnici akademske zajednice. Drobnič je rekao da proces pridruživanja i prihvatanje evropskih vrijednosti zahtjeva mobilizaciju svih političkih i društvenih snaga.

"Oni zahtjevaju kako političku volju, tako i podršku građana", kazao je on. Prema riječima Drobniča, nema tržišne ekonomije bez vladavine prava, niti vladavine prava bez demokratije."Sve je to povezano. Kada to znamo onda je jasno zašto je EU uvela novi model pristupa pregovorima gdje je vladavina prava na početku procesa i u žiži interesovanja", pojasnio je on.

Drobnič je dodao da nijedna država ne može postati članica EU, ukoliko nema postojane demokratske institucije koje garantuju vladavinu prava i poštovanje ljudskih i manjinskih prava

Bonus video: