Konjević na Kosovu: Usaglasili smo sporazum o granicama

Konjević je kazao i da će kosovsko ministarstvo u Crnu Goru poslati svoje biometrijske jedinice kako bi se raseljenim licima sa Kosova izdala lična dokumenta
23 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Raško Konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.03.2014. 11:50h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je da su Crna Gora i Kosovo usaglasili sporazum o granicma i da je ostalo još da stručne ekipe kroz komisije koje su formirale dvije države završe demarkaciju, čime će, kako je naveo, biti poslata zajednička poruka Evropskoj komisiji.

Konjević danas boravi u Prištini gdje je sa ministrom unutrašnjih poslova Bajramom Redžepijem potpisao sporazum o policijskoj saradnji koji podrazumijeva zajedničko patroliranje crnogorske i kosovske policije tokom turističke sezone u Ucinju gdje boravi najviše turista sa Kosova.

Konjević je kazao i da će kosovsko ministarstvo u Crnu Goru poslati svoje biometrijske jedinice kako bi se raseljenim licima sa Kosova izdala lična dokumenta.

„Ragovarali smo o obavezi da shodno Zakonu o strancima do 31. decembra riješimo status interno raseljenih lica“ kazao je Konjević. On je najavio da će sa Kosovom i Albanijom započeti trilateralni nadzor granica, sa centrom u Plavu.

Redžepi je kazao da je do sada sastavljena lista od 127 raseljenih lica kojim će biti izdata kosovska dokumenta u Crnoj Gori i da će se taj proces nastaviti dok se problem interno raslejenih ne riješi u potpunosti.

„Ko je htio da se integriše u Crnoj Gori to mu je omogućeno. Gradonačelnica Đakovice se trudi da nađe parcele za sve raseljene iz Đakovice koji su zainteresovani da se vrate“ kazao je Redžepi. On je naveo i da će crnogorski narod na Kosovu u najskorije vrijeme dobiti status manjine ustavom. Pored sporazuma o policijskoj saradnji u Prištini je danas potpisan i niz drugih sporazuma koji će, kako je Konjević naveo, unaprijediti odnose Crne Gore i Kosova.

Bonus video: