Lekić adut zbog SDP-a i Pozitivne

U slučaju da DPS u Podgorici bude premješten u opozicione klupe Lekićeva kandidatura dobiće puni smisao, smatra Uljarervić
71 pregleda 35 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.03.2014. 10:45h

Demokratski front predložio je Miodraga Lekića za nosioca liste u Podgorici i istovremeno kandidat za gradonačelnika kako bi otvorio prostor za sklapanje postizbornih koalicija sa ostalim opozicionim strankama u Glavnom gradu, saznaju “Vijesti”.

Predsjedništvo Fronta odlučilo je da Lekić bude kandidat za gradonačelnika tog saveza, jer su procijenili da će njegovom kandidaturom olakšati pregovore o postizbornim savezima. U tom političkom savezu smatraju da bi smjena vlasti u Podgorici bila najava promjena na državnom nivou. “Lekić se pokazao kao kandidat prihvatljiv svim opozicionim strankama, i čovjek kome se ne može zamjerati na odnosu prema državi i njenim simbolima. Podgorica je najvažniji grad u državi i ne želimo da nam se ponovi scenario iz Nikšića”, kazao je “Vijestima” sagovornik iz DF.

Dok je potpredsjednik Pozitivne Mladen Bojanić kazao da su spremni da razgovaraju o saradnji, ali da prvo moraju da raščiste stvari iz skorije prošlosti, a iz SNP-a da su spremni na postizbornu saradnju sa Lekićem uz poštovanje kadrovskih i programskih prinicipa, funkcioner DF-a Goran Danilović indirektno je potvrdio da će lider Fronta biti gradonačelnik u slučaju pobjede opozicije.

Aludirajući na činjenicu da se Lekić prošle godine kandidovao za predsjednika države, on je kazao da lider DF-a nije prvi političar koji je vodio gradsku upravu prije nego državu.“Imenovali smo Lekića da bi nas vodio, a ne da se bori za nekoga ko će kasnije doći sa drugog ili trećeg mjesta na listi”, izjavio je Danilović za TV “Vijesti”.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević smatra da će Front sa Lekićem na čelu ponoviti rezultat sa parlamentarnih izbora, ali da to nije garancija za pobjedu opozicije, jer je biračko tijelo u Podgorici uvećano za 11.000 glasača. Na parlamentarnim izborima 2012. godine Front je osvojio 31.114, Socijalistička narodna partija imala je 8.027 a Pozitivna Crna Gora osvojila je 11.643 glasa.

S druge strane koalicija Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije i LP osvojila je 47.642, Bošnjačku stranku podržalo je 1. 213, a albanske stranke koje su prešle cenzus 2.214 birača.

“Lekić homogenizuje biračko tijelo Demokratskog fronta, što je od presudne važnosti za izborni rezultat. Podgorica ima ogroman značaj za dalju artikulaciju političkog sistema, tako da je odluka da Lekić nosi listu Fronta očekivana. U slučaju da DPS u Podgorici bude premješten u opozicione klupe, Lekićeva kandidatura dobiće puni smisao”, smatra ona.

Bonus video: