Evropa zahtijeva sudsko procesuiranje afere "Snimak"

Šef Odjeljenja za Crnu Goru i Island u EK Dirk Lange poručio je da pažljivo motri situaciju u Crnoj Gori posljednjih nedjelja
71 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2014. 21:22h

Evropska komisija i Evropski parlament zahtjevaju sudsko procesuiranje afere „Snimak“, saopštio je predsjedavajući Delegacije EP Eduard Kukan.

“Volio bih da mogu da kažem da je afera „Snimak“ završena. Zahtijeva se ne samo političko već i sudsko procesuiranje te afere. Pozdravljamo istragu koja se sprovodi na Cetinju”, rekao je Kukan.

On je na sjednici Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore o stabilizaciji i pridruživanju (POSP) naveo da nije stvar samo u povratku povjerenja u izborni prroces, već i da se obezbijedi zakonski okvir za sve buduće izbore.

Kukan (u sredini), Foto: Savo Prelević

Šef Odjeljenja za Crnu Goru i Island u EK Dirk Lange poručio je da pažljivo motri situaciju u Crnoj Gori posljednjih nedjelja.

“Možemo da pohvalimo Skupštinu zbog usvajanja izbornog zakonodavstva i očekujemo da će to ojačatio povjerenje građana u izborni proces. Prvi test biće lokalni izbori 25.maja. Vidjećemo da li su sve preporuke OEBS-a uzete u obzir i to je dio ukupne procjene ispunjavanja mjerila za poglavlje 23”, kazao je Lange.Što se tiče sprječavanja korupcije i organizovanog kriminala, Lange je kazao da trenutni sistem kontrole prijavljivanja imovine i konflikta interesa, kao i finansiranja partija, nije djelotvoran. On je kazao i da “ima nedostataka i po pitanju saradnje tužilaca i policije”.

Poslanik DF Koča Pavlović kazao je da u aferi “Snimak” nije bilo krivične niti bilo kakve druge pravne odgovornosti i da je to stvorilo prostor za nekažnjivost za tu praksu: “U Beranama smo imali čitavu lepezu onoga što je pričano u aferi 'Snimak'. Zato u dokumentu POSP-a treba da se da se nađe poziv nadležnima da ispitaju sve one koji su odgovorni za ono što se dešavalo u Beranama”.Milutin Simović (DPS) kazao je da je loše što su usvojene izmjene Zakon o finansiranju partija jer je u njemu, kako tvrdi, 18 od 24 člana suprotno Ustavu i da je on poslužio kao povod za ponašanje opozicije u Beranama. Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić kazao je da će, uporedo sa lokalnim izborim au Crnoj Gori , u maju biti održani izbori za EP i u Ukrajini i da će ti izborni procesi imati mnoge sličnosti i razlike, ali “da se nada da će biti puno sličnosti u pozitivnom”.Ministar vanjskih poslova Igor Lukšić najavio da je Crna Gora spremna da na Međuvladinoj konferenciji 31. marta otvori poglavlja 7 (pravo intelektualne svojin) i 10 (informatičko društvo i mediji).

"Činjenica da moramo da razgovaramo na temu nasilja nad novinarima je sramota"

Predsjednik Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović kazao je da se od posljednjeg sastanka POSP-a u Strazburu nastavlja uporno izbjegavanje vrhovnog državnog tužioca da dolazi na taj odbor, na šta ga je Krivokapić obavijestio da je dogovoreno da VDT ubuduće dolazi na kontrolna saslušanja.

“Postigli smo saglasnost da će VDT sarađivati sa Odborom, tako da treba preći na veću fazu saradnje”, kazao je Krivokapić.

Bulatoviću je zasmetao Krivokapićev navod da se izvinio Veselinu Vučkoviću za moguće propuste u radu i kazao da nije trebalo da se izvinjava u ime Odbora i da, ako je tako, treba mijenjati ili predsjednika odbora ili Odbor.

“Nisam se izvinio u ime Odbora, već za moguće propuste u radu Skupštine, a to je bio izraz želje da se vratimo poslu”, kazao je Krivokapić.

“Sama činjenica da moramo da razgovaramo na temu nasilja nad novinarima je sramota”, kazala je poslanica EP Ana Ibrišagić.

Ona je rekla da nije dobro da zemlja koja pregovara o tome da uđe u EU ima toliko slučajeva prebijanja i ubijanja novinara.

Krivokapić je rekao da svih dosadašnjih devet slučajeva treba da budu rasvijetljeni. “Javni servis treba da bude mjera za postavljanje standarda, a ne mjera za kršenje standarda”, kazao je Krivokapić

“Imamo osjećaj da Crna Gora brzo usvaja zakone, ali kada dođe do implementacije, onda je situacija drugačija. Treba da postoji politička volja, koja raste, ali nisam sigurna kako stojite sa kapacitetima za sprovođenje. Dobar korak je da imamo Komisiju, koja kaže da bi bila zadovoljna da(institucije) riješe barem jedan slučaj. To je premalo - treba sve slučajeve riješiti i pri tom, što je ključno, sve istrage treba da budu transparentne”.

Krivokapić je rekao da svih dosadašnjih devet slučajeva treba da budu rasvijetljeni. “Javni servis treba da bude mjera za postavljanje standarda, a ne mjera za kršenje standarda”, kazao je Krivokapić.

Pavlović je kazao da je nasilje nad medijima potaknuto sa sa samog vrha vlasti.

Miodrag Vuković (DPS) je kazao da “ne vidi da je drastično povećano zastrašivanje novinara”.“Ne može se biti selektivan u osudi nasilja. Ne dopada im se kada bacaju bombe na 'Vijesti' i 'Dan', ali im se dopada kada upadaju i tuku aktiviste DPS-a”, kazao je Vuković

Galerija

Bonus video: