Đukanović: Napredak da rezultira pozivom za članstvo u NATO

Đukanović je rekao da je Crna Gora svjesna da je članstvo krupna ambicija i da je danas pažnja NATO-a usmjerena na druga pitanja
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2014. 11:29h

Crna Gora očekuje da NATO registruje progres koji je ostvarila i da će to rezultirati pozivom za članstvo na Samitu u Velsu, rekao je premijer Milo Đukanović.

Đukanović je u Briselu razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom, koji ocijenio da je Crna Gora ozbiljan kandidat za članstvo u Alijansu.

Đukanović je rekao da je Crna Gora svjesna da je članstvo krupna ambicija i da je danas pažnja NATO-a usmjerena na druga pitanja, ali da želi da sa ključnim činiocima saveza podijeli ocjenu da se, koliko god iskrsavali krupni problemi, ne smije napustiti ideja da se širi zona stabilnosti u Evropi.

Đukanović kazao da Crna Gora ispunjava svoje obaveze na planu regionalne stabilnosti i da ima dobre odnose sa svim susjedima

On je kazao da ključno pitanje zapadnog Balakna pitanje stabilnosti i da ga treba rješavati njegovom integracijom.

Đukanović je rekao da zato Crna Gora nastavlja da bude odgovoran promoter evropskih i evroatlanskih vrijednosti u regionu.

"Uvjereni smo da ćemo rezultatima koje postižemo zavrijediti pažnju i da će na liniji opredjeljenja koje postoje u Alijansi, da se vrednuje pojedinačan učinak svake zemlje, NATO partneri u periodu do i na Samitu procijeniti da je Crna Gora zavrijedila poziv za članstvo", rekao je Đukanović.

On je podsjetio Rasmunesena na napredak koji je Crna Gora ostvarila u poslednjih nekoliko mjeseci.

Đukanović je objasnio da su se posebno posvetili napredku koji Crna Gora ostvaruje u četiri prioritetna podrčja u okviru agende Crna Gora - NATO.

"Mogao sam da saopštim generalnom sekretaru da je napredak u svakoj od te četiri oblasti evidentan, i na planu vladavine prava, reforme odbrane, reforme sektora bezbjednosti, a rezultanta svega toga je podrška javnost koja je u dinamičnom rastu", rekao je Đukanović.

On je podsjetio da prema istraživanju iz marta ulazak Crne Gore u NATO podržava 46 odsto građana, što je rast od gotovo 15 odsto za godinu.

Đukanović smatra da taj podatak ubjedljivo svjedoči da Crna Gora kvalitetno realizuje reforme u prioritetnim oblastima koje su važne za integraciju u NATO.

"Da imamo dobru komunikacionu strategiju, da smo uspjeli da animiramo sve strukture društva i objasnimo značaj članstva u NATO i da će kontinuitet reformi doprinositi daljoj podršci javnosti", rekao je Đukanović.

On je kazao da Crna Gora ispunjava svoje obaveze na planu regionalne stabilnosti i da ima dobre odnose sa svim susjedima.

"Crna Gora je promoter dobre regionalne saradnje i istovremeno ispunjava obaveze na globalnom planu i u okviru ISAF misije, sa najavom da ćemo tu i ostati i nakon 2014 godine, ali i drugim važnim misijama", rekao je Đukanović.

Rasmusen: Igrate pozitivnu ulogu na zapadnom Balkanu

Rasmusen je kazao da je sastanak u sjedištu Alijanse odraz kako napreduju u odnosima.

"Danas razgovaramo o napretku koji ste napravili u svojoj agendi reformi i o saradnji između Alijanse i Crne Gore. Čestitam na napretku koji ste do sada napravili u reformi i njenim primjenama i hvala na vašoj posvećenosti evroatalanatskim integracijama", poručio je Rasmusen.

Kako je rekao, nastavak tako teškog rada najbolji je način da Crna Gora postane članica NATO-a i EU.

"Svoju posvećenost integracijama pokazali ste i praktičnim činjenjem. Igrate pozitivnu ulogu na zapadnom Balkanu i doprinosite nacionalnoj bezbjednosti", poručio je Rasmusen.

Alijansa je, prema riječima Rasmusena, kroz MAP identifikovala ključne izazove Crne Gore na putu evroatlantskih integracija, a to su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, modernizacija Vojske i objašnejnje građanima šta taj proces podrazumijemijeva.

"Situacija u Rusiji neće imati nikakvog uticaja na politiku otvorenih vrata. Nikakvu još odluku nijesmo donijeli, a u procesu smo pripreme za Samit u Velsu i kontaktiramo sa državama aspirantima"

On je rekao da je dosta toga urađeno ali da ima još izazova pred Crnom Gorom

"Ohrabrujem vas da nastavite da radite na ovim izazovima i da ih rješavate. Mnogo toga je urađeno ali ima i onog što treba da se uradi kako bi se integracije nastavile a vi ste napravili odlične korake da se približite NATO-u", kazao je Rasmusen.

On je naveo da je Alijansa posvećena državama zapadnog Balkana. »Vidimo vašu budućnost u evroatlantskim integracijama«, poručio je Rasmusen.

On je na pitanje da li se situacija sa Rusijom može odraziti na odluku o NATO proširenju odgovorio odrično.

"Situacija u Rusiji neće imati nikakvog uticaja na politiku otvorenih vrata. Nikakvu još odluku nijesmo donijeli, a u procesu smo pripreme za Samit u Velsu i kontaktiramo sa državama aspirantima", pojasnio je Rasmusen.

Đukanović je rekao da su mnogima intrigantni viševjekovni odnosi Crne Gore i Rusije.

"Naša nedvosmislena odluka je da budemo dio Evropske unije i NATO-a. U ranoj fazi smo o tome upoznali sve naše partnere, uključujući Rusiju i nepokolebljivo idemo putem integracije u EU", poručio je Đukanović.

On je rekao da Crna Gora izvršava partnerske odnose prema EU i NATO.

"Kao svaka razumna politika zalažemo se za što hitniju obnovu dijaloga NATO i EU, s jedne strane i Rusije s druge i mislimo da je to put za prevazilaženje problema", zaključio je Đukanović.

Galerija

Bonus video: