Jasavić: Hitno održati sjednicu Zakonodavnog odbora

Jasavić je, uz Inicijativu, Odboru dostavila i Predlog odgovora Ustavnom sudu koji je Pozitivna pripremila u saradnji sa MANS-om
75 pregleda 0 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Vesko Belojević
Azra Jasavić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.03.2014. 14:38h

Pozitivna Crna Gora zatražila je hitno održavanje sjednice Zakonodavnog odbora kako bi se to radno tijelo izjasnilo o Predlogu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija, i predložilo Skupštini mišljenje i odgovor Ustavnom sudu.

U inicijativi upućenoj Zakonodavnom odboru, poslanica Pozitivne Azra Jasavić podsjeća da je Predlog Ustavnom sudu podnijelo pet poslanika Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke i Hrvatske građanske inicijative 28. februara, a Skupštini je dostavljen na izjašnjenje 5. marta.

"Iako mi je poznato da je Zakonodavni odbor u nekoliko navrata do sada odlučio da neće predlagati mišljenja i odgovore po postupcima koji su pokrenuti pred Ustavnim sudom Crne Gore, smatram da se u konkretnom slučaju, iz više razloga, mora napraviti presedan“, navela je Jasavić.

Ona je kazala da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija akt koji su izradili poslanici, nakon višemjesečnog rada Radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, i da je kao takav dobio većinsku podršku u Skupštini.

"Sa druge strane, ovaj akt se pred Ustavnim sudom osporava upravo od manje grupe poslanika koja za Zakon nije inicijalno glasala“, kaže se u inicijativi.

Jasavić je, uz Inicijativu, Odboru dostavila i Predlog odgovora Ustavnom sudu koji je Pozitivna pripremila u saradnji sa MANS-om, „kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri olakšalo postupanje Odbora u konkretnom slučaju“.

Navodi se i da se radi se o aktu na koji stručna služba Zakonodavnog odbora nije imala primjedbe sa aspekta usklađenosti sa Ustavom Crne Gore i crnogorskim pravnim sistemom.

"Iako on na Zakonodavnom odboru nije dobio podršku većine poslanika, jer su se kolege koje ga danas osporavaju pred Ustavnim sudom tada izjasnile da neće podržati nijedan predloženi zakon iz seta izbornih zakona osim Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika“, dodala je Jasavić.

Ona je kazala da, imajući sve to u vidu, smatra da u tom konkretnom slučaju Zakonodavni odbor ima obavezu da razmotri Predlog za ocjenu ustavnosti 18 članova Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija, i da Skupštini proslijedi na usvajanje mišljenje i predlog odgovora Ustavnom sudu, skladu sa Poslovnikom.

Jasavić je, uz Inicijativu, Odboru dostavila i Predlog odgovora Ustavnom sudu koji je Pozitivna pripremila u saradnji sa MANS-om, „kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri olakšalo postupanje Odbora u konkretnom slučaju“.

"Molim Vas da u što hitnijem roku zakažete sjednicu Zakonodavnog odbora kako bi se Skupštini Crne Gore što prije proslijedilo mišljenje sa predlogom odgovora Ustavnom sudu, imajući u vidu da je rok za dostavljanje odgovora Ustavnom sudu 3. april“, zaključuje se u inicijativi.

Bonus video: