Marić: Vanparlamentarne stranke diskriminisane novim izbornim zakonom

"Ne smiju se zakonom uvoditi pravila i procedure koje političke partije dovode u neravnopravan položaj"
0 komentar(a)
Boris Marić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Boris Marić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.03.2014. 13:34h

Afirmativna akcija propisana je na jedinstven način Ustavom i u tom dijelu u Zakonu o izboru odbornika i poslanika nema kršenja najvišeg pravnog akta, već je više riječ o političkim konceptima, smatra pravnik Boris Marić.

Predstavnici Socijaldemokratske partije smatraju da se Zakonom, usvojenim u petak, i odredbom o afirmativnoj akciji stvara jednovjerska država sa manjinama kojima se čine ustupci i da se na taj način diskriminišu Crnogorci i Srbi koji su manjina u pojedinim opštinama.

"Kada je afirmativna akcija u pitanju ona je propisana na jedinstven način Ustavom Crne Gore i mislim da u tom dijelu nema njegovog kršenja. Ovdje je više riječ o političkim konceptima i shvatanjima sprovođenja afirmativne akcije", kazao je Marić agenciji MINA.

On je rekao da su odredbe koje predviđaju da su vanparlamentarnim strankama potrebni potpisi podrške za izborne liste, ali ne i parlamentarnim, suprotne s odredbama Ustava kojima se garantuju politička prava i slobode.

"Ne smiju se zakonom uvoditi pravila i procedure koje političke partije dovode u neravnopravan položaj, jer je to direktno suprotno javnom interesu", poručio je Marić.

Prema njegovim riječima, parlamentarne partije u kontekstu moguće prezentacije, finansiranja, kontinuiteta djelovanja već se nalaze u značajnoj prednosti u odnosu na vanparlamentarne partije.

"Stoga je, osim što je neustavno i vrlo neumjesno zakonskom normom dodatno "pojačavati" status parlamentarnih partija", smatra Marić.

Takvom normom se, ocjenjuje on, direktno otežava mogućnost vanparlamentarnim partijama da učestvuju u izbornoj trci.

"Ako se htjelo ići u stvaranje strožijih kriterijuma za učešće na izborima, onda se to moralo uraditi jednako prema svima", saopštio je Marić.

On smatra da poslanici treba da uvide grešku i sami, predviđenom procedurom u Skupštini, riješe to pitanje na primjeren i ustavni način.

Bonus video: