Đukanović u zvaničnoj posjeti Luksemburgu

"Luksemburg je prethodnih godina bio jedna od vodećih evropskih država kada je u pitanju razvojna pomoć Crnoj Gori", saopšteno iz Vlade
51 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 23.03.2014. 11:50h

Premijer Milo Đukanović boraviće 24. marta u zvaničnoj posjeti Velikom Vojvodstvu Luksemburga, na poziv predsjednika Vlade Luksemburga Gzavijea Betela.

Tokom posjete, Đukanović će se, kako je saopšteno, sastati sa domaćinom, predsjednikom Vlade Luksemburga, kao i sa visokim zvaničnicima Vojvodstva - Velikim vojvodom Anrijem, predsjednikom Parlamenta Marsom di Bartolomeom i članovima Odbora za vanjske poslove.

"Crna Gora i Veliko Vojvodstvo Luksemburg imaju tradicionalno dobre političke odnose, a Luksemburg je prethodnih godina bio jedna od vodećih evropskih država kada je u pitanju razvojna pomoć Crnoj Gori. Predstojeća posjeta premijera Đukanovića biće prilika za punu valorizaciju potencijala za saradnju, naročito u domenu ekonomije. Takođe, saradnja dvije države na planu evropskih i evro-atlantskih integracija je od izuzetnog značaja, imajući u vidu dosadašnju podršku Luksemburga integracijama Crne Gore", navodi se u saopštenju Vlade.

Dodaje se da Luksemburg, u kome živi brojna crnogorska dijaspora, je najrazvijenija članica Evropske unije i jedna od najrazvijenijih država svijeta.

Đukanović učestvovao na panelu "Uloga Evrope u strategiji SAD-a"

Đukanović je, u okviru Briselskog bezbjednosnog foruma, učestvovao na panelu "Uloga Evrope u strategiji SAD-a".

Na panelu se govorilo o značaju uloge SAD-a u procesu stabilizacije Zapadnog Balkana u periodu od devedesetih godina XX vijeka do danas, kao i o istorijskom značaju transatlantske veze između Evrope i SAD-a i potrebi njenog daljeg jačanja, u susret savremenim izazovima sa kojima se suočava svijet, saopšteno je iz Vlade.

"Učešće na panelu bila je prilika da Đukanović brojnim učesnicima Briselskog foruma predstavi i rezultate koje Crna Gora ostvaruje u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, regionalnoj saradnji i aktuelnim prilikama u regionu, u kontekstu integracionih procesa. Predsjednik Vlade govorio je i o značaju afirmacije evropske i evro-atlantske zajednice na Balkanu, kao i afirmaciji regionalne saradnje", navodi se u saopštenju.

Na panelu su učestvovali i komandant združenih snaga u Evropi Filip Bridlav, potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Belgije Piter De Krem i kongresmen iz SAD Majkl Tarner.

Bonus video: