Avdagić: Proširenje ne treba vezati za samit u Velsu

„Odluka o prijemu nove članice je, prije svega, politička, ali njoj prethode brojna pitanja tehničke prirode ili spremnosti zemlje na članstvo"
2 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.03.2014. 12:55h

Crna Gora je pred vratima NATO-a i treba da dobije pozivnicu za članstvo, smatra direktor Organizacije za promociju sjeverno-atlantskih integracija iz Hrvatske, Denis Avdagić, ocjenjujući da je hapšenje Darka Šarića dobar dokaz napretka bezbjednosnog sektora.

On smatra da pitanje ulaska Crne Gore u NATO ne treba nužno vezati za samit u Velsu, jer se proširenje može desiti i između dva samita.

„Odluka o prijemu nove članice je, prije svega, politička, ali njoj prethode brojna pitanja tehničke prirode ili spremnosti zemlje na članstvo. U tom pogledu Crna Gora je pred vratima Saveza, dok je Gruzija u dosta složenijoj situaciji“, kazao je Avdagić agenciji MINA.

Hrvatska će, kako je rekao, u svakom slučaju, sigurno podržati ulazak Crne Gore u Alijansu, jer je i do sada bila veliki zagovornik evroatlantskih integracija Crne Gore. „Mislim da je upravo u tom pogledu najveći zagovornik proširenja na samitu ove godine Hrvatska“.

Komentarišući stanje bezbjednosnih službi u Crnoj Gori, Avdagić je kazao da je Vojska Crne Gore dala svoj doprinos misiji u Avganistanu.

„Hapšenje Darka Šarića takođe je dobar dokaz napretka sigurnosnog sektora i to u onom važnom segmentu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Tim putem treba nastaviti. Nijedna zemlja nije slikovito rečeno vakcinisana od tog najzaraznijeg virusa, ali napretka nema bez odlučne borbe s organizovanim kriminalom i korupcijom“, poručio je on.

Avdagić je, kad je u pitanju stav američkog senatora Džona Mekejna da američka administracija treba da preduzme sve potrebne korake kako bi se NATO što je brže moguće proširio na zemlje kao što su Gruzija i Crna Gora, rekao da događaji u Ukrajini u svakom slučaju mijenjaju bezbjednosnu sliku Evrope.

„Svjedoci smo zastrašujućeg i doslovnog osvajanja teritorija jedne evropske zemlje u 21. vijeku. Sve nas to mora zabrinuti, pogotovo građane Evrope jer se stvara jedan opasan presedan. Posebno je upečatljiv otvoreni pokušaj manipulisanja svjetskom javnošću s tvrdnjama kako su na Krimu samoorganizirane lokalne snage bez oznaka, a istovremeno u ruskim uniformama“, rekao je on.

Avdagić je ocijenio da je Rusija iznevjerila Evropu i izgubila povjerenje koje će teško povratiti. „Na žalost taoci jedne promašene politike postaju i ruski građani, a globalna demokratska zajednica primorana je na reteriranje od skladnih odnosa sa službenom Moskvom“.

„Zato ne treba nikoga čuditi što se u ovom trenutku javljaju inicijative „zbijanja redova“ i zaštite europskih zemalja putem jedinog postojećeg štita, NATO-a. Savez će se sasvim sigurno baviti krizom u Ukrajini i na predstojećem samitu, a na državama članicama je odluka o tome da li na program dodati i proširenje“, poručio je on.

Avdagić je kazao da bi, logičkigledano, kriza na istoku trebalo da utiče i na mišljenje građana Crne Gore o NATO-u.

„Nedavni događaji pokazuju kako je jedini pravi štit pune suverenosti evropskih zemalja NATO. UN i međunarodni ugovori nijesu bili dovoljni za zaštitu ukrajinskog suvereniteta. Ne kažem pri tom da je pred Crnom Gorom takva opasnost, ali jasno je da se u ovakvom slučaju treba opredijeliti“, dodao je on.

Prema riječima Avdagića, rusko rukovodstvo je pokazalo da je spremno pogaziti prijateljske odnose s jednom zemljom radi ekspanzionističke politike i da pri tom ne mari za posljedice koje će takav čin izazvati.

„Upravo se u ovakvim vremenima jasno vidi koje su opcije preostale evropskim zemljama. Ne možemo biti neutralni kada se događa nepravda. Treba ponosno reći ma koliko koja od naših zemalja bila mala da nećemo trpjeti izvrtanje istine i nanošenje nepravde jednoj zemlji. Nanošenje štete uostalom i ruskom narodu. Prema tome, mislim da bi i crnogorski građani svojom podrškom ulasku u Savez mogli poslati snažnu poruku“, smatra on.

Avdagić je, upitan o mogućim „kočnicama“ za dobijanje poziva za članstvo, kazao da se radi o finesama koje Crna Gora sigurno može zadovoljiti, dodajući da je Crna Gora pred vratima Alijanse.

„Treba učiniti tih nekoliko posljednjih koraka i hrabro krenuti u bolju budućnost. Radi se o prilagođavanju ne samo NATO-u nego i standardima s kojima će bolje živjeti i građani Crne Gore“, rekao je on.

Avdagić smatra da Crna Gora sigurno pripada zajednici zemalja Sjevernoatlantskog saveza.„Zajednici kojoj će se, vjerujem, uskoro pridružiti, a što će sigurno slijediti i preostale zemlje našeg regiona. Prema mom mišljenju, potrebno je iskoristiti predtojeće mjesece i praktičnim djelovanjem pokazati da Crna Gora dijeli sve vrijednosti Saveza“, kazao je on.

Avdagić je rekao da bi lično mogao reći da smatra da je vrijeme za prijem Crne Gore, dok će neko drugi reći da treba učiniti još jedan korak.

„Najbolje se takve nedoumice razbijaju konkretnim djelima. Dakle, umjesto razmatranja i rasprava o spremnosti radije ću reći kako je doista pitanje spremnosti loptica koja je u vašim rukama. Samo vi možete to pokazati, odnosno dokazati. Prema mom mišljenju, Crna Gora treba dobiti pozivnicu i nadam se da će prevladati mišljenje da je za to pravo vrijeme“, kazao je on.

Avdagić je poručio da su bezbjednost i saradnja osnovni razlozi zbog kojih bi Crna Gora, ali i cijeli region, trebalo da budu dio NATO-a.

„Stvara se zaokruženi prostor sigurnosti u kojem mi barem jednom u istoriji nijesmo granica nego sredina zaštićenog prostora. Saradnja u pogledu rješavanja ne samo globalnih terorističkih prijetnji nego i nesretnih prirodnih katastrofa. Ko će, uostalom, u slučaju najgoreg i moći pomoći zemljama regije nego članice NATO-a“, rekao je on.

To se, kako je dodao, već i pokazalo u Crnoj Gori.

„Rast utjecaja zemlje nakon članstva stavio bih na treće mjesto. Danas mala zemlja sjutra ravnopravna za stolom s najuticajnijim zemljama svijeta, u društvu onih koji predstavljaju pola ekonomske i vojne moći svijeta, u društvu najnaprednijih demokratskih zemalja svijeta. Postoji li bolje udruženje? Postoji li bolja solucija za rast uticaja Crne Gore, Srbije ili BiH“, naveo je Avdagić.

On je pomenuo još i podizanje standarda, političkog i diplomatskog, kao i onog u bezbjednosnom sektoru.

„Usudio bih se reći kako se tu radi čak o ireverzibilnom procesu, konstantnom napretku. Tu je dakako i stabilnost koja privlači drugačije ulagače, one koje zanimaju dugoročna ulaganja, a to su u principu ulagači sa Zapada ili jednostavnije rečeno NATO članica“, rekao je Avdagić.

On je istakao i priliku za kvalitetnom međusobnom saradnjom zemalja regiona.

„Ukoliko smo jedni drugima na Evrovizijama međusobno davali maksimalne bodove za muziku, sigurno ćemo međusobno najviše pomagati i u evroatlantskim asocijacijama. Najprije u NATO-u, a potom i EU“, dodao je Avdagić.

On je podsjetio da će Hrvatska uskoro proslaviti petu godinu od ulaska u NATO.

„U Zagrebu će se održati državnička svečanost na kojoj ću s radosti učestvovati jer se dobro sjećam kada sam pola godine prije članstva na jednoj debati s protivnicima kazao kako sam siguran da ćemo se nakon prvih pet godina u članstvu s ponosom osvrnuti na učinjeno, a da će tada oni mudro ćutiti i pokušati zaboraviti sve promašene argumente koje su koristili“, rekao je on.

Tako, dodao je, i jeste. „Ponoviću što su oni tada pričali, a nije se dogodilo, jer su neki od tih argumenata prisutni i u Crnoj Gori“.

„Niko nije spremio nuklearno oružje u Hrvatskoj, naši vojnici nijesu bili „topovsko meso“, dapače nijedan nije poginuo. NATO nije otvorio baze u Hrvatskoj, nije bilo terorističkih napada, a nismo pokvarili odnose ni s jednom zemljom (dapače, čak je i veći interes za investicije iz Rusije), turizam je napredovao“, poručio je Avdagić.

Ovaj tekst je pripremljen u okviru projekta NATO Info servis, koji agencija MINA realizuje sa Centrom za demokratsku tranziciju.

Bonus video: