Politički profit i afirmativna akcija: Kockanje sa manjinama

DPS-u najjeftinija postizborna saradnja sa albanskim partijama i BS, ali je rizična zbog rasipanja glasova
87 pregleda 18 komentar(a)
predsjednički izbori, Foto: Savo Prelević
predsjednički izbori, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.03.2014. 13:01h

Demokratska partija socijalista (DPS) ima najviše šansi da na izborima u Podgorici profitira od uvođenja afirmativne akcije na lokalnom nivou ako se uzme u obzir prosta matematika sa ranijih izbora i sklonost manjinskih stranaka za postizbornu saradnju sa vladajućom partijom, ali istovremeno ovo rješenje nosi sa sobom politički rizik za listu koju će predvoditi Slavoljub Stjepović.

DPS bi sigurno lakše nego opozicione snage napravila postizborni sporazum sa Bošnjačkom strankom (BS) i albanskim partijama, ako one preskoče prirodni prag i osvoje odborničke mandate koje bi mogle nedostajati partiji Mila Đukanovića za formiranje većine u Podgorici.

BS je na parlamentarnim izborima 2012 osvojila nešto više od 1. 200 glasova. Da je na lokalnim izborima 2010. važio prirodni prag on bi iznosio 1.648 glasova, dok je tada cenzus iznosio oko 2.700 glasova. Albanske partije šansu za mandate u podgoričkom parlamentu mogu tražiti u međusobnim predizbornim koalicijama.

Međutim, ako manjinske partije nastupe na manjinskim listama, DPS na majskim izborima u Podgorici može praviti predizbornu koaliciju samo sa minornim partijama - Liberalnom partijom (LP) ili Narodnom strankom (NS) ili se naći u nezahvalnoj poziciji da bude sam protiv svih.

U obje varijante manjinske partije moraće da igraju grublju igru prema DPS-u. Najjača partija mogućim predizbornim savezom sa NS, sa kojom se flertovanje u Beranama nije isplatilo, rizikuje da dio tvrdih procrnogorskih i građanski orijentisanih birača kojima je dosta promiskuitetne identitetske politike vladajuće partije baci u naručje SDP-a i Pozitivne u uslovima kada bi o pobjedniku moglo odlučivati nekoliko stotina glasova.

Pozitivna i SDP praktično samo na ovaj način mogu profirati od uvođenja afirmativne akcije na lokalnom nivou. U svakom drugom slučaju izgleda da su u minusu jer će opozicioni nastrojeni manjinski birači prije glasati svoje predstavnike, nego savez partija Ranka Krivokapića i Darka Pajovića, vjerujući da su one dovoljno distancirane od DPS-a, uprkos neispunjenim obećanjima, poput onog o punopravnoj samostalnoj opštini Tuzi.

Pozicija DF je jasna - oni teško da mogu računati na glasove manjinskih birača i saradnju sa manjinskim partijama. Zbog toga su i prihvatili amandman BS, uz izvjesne korekcije, kako bi motivisali političke predstavnike manjina za samostalan nastup.

U DF-u računaju da se mogu okoristiti od afirmativne akcije na lokalnom nivou tako što će dio rasutih manjinskih glasova preliti na svoj konto, kao druge po snazi najjače grupacije, i time dobiti besplatan mandat, u slučaju da BS i albanske stranke ne pređu prirodni prag.

Bonus video: