Manjinskim partijama neprihvatljiv predlog DF-a

Poslanik BS Suljo Mustafić kazao je da je važno da afirmativnu akciju na lokalnom nivou podržava najveći dio političkih subjekata u Crnoj Gori
3 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2014. 16:18h

Manjinskim partijama neprihvatljiv je predlog Demokratskog fronta (DF) da afirmativna akcija na lokalnom nivou važi od 1. novembra, već traže da taj akt stupi na snagu po usvajanju zakona, saopštio je šef poslaničkog kluba Fronta Goran Danilović.

On je kazao da je BS ponudila kompromis da se odredi donji prag ko bi sve imao pravo da koristi afirmativnu akciju.

"Za kolege iz manjinskih partija je prihvatljiv zakon koji je dobio podršku 43 poslanika, plus amanadman Bošnjačke stranke (BS), ali da važi od usvajanja zakona", rekao je Danilović novinarima nakon sjednice Kolegijuma.

Danilović je kazao da će DF sjutra na Kolegijumu saopštiti svoju odluku o tim predlozima.

"Ostaje da vidimo sjutra, ako bude dogovora da li će biti 54 glasa poslanika ili više, s tim što DF mora donijeti odluku u svijetlu ovih novih činjenica, jer nismo dobili odgovor da ili ne, nego odgovor da pod uslovima BS definiše donji prag", precizirao je Danilović.

On je rekao da ako DF bude spreman na kompromis, sjednica Skupštine bi mogla biti održana u petak, na kojoj bi bilo rasparavljano o zakonu o izboru odbornika i poslanika.

Poslanik BS Suljo Mustafić kazao je da je važno da afirmativnu akciju na lokalnom nivou podržava najveći dio političkih subjekata u Crnoj Gori, a samo je, kako je naveo, pitanje tehničkih rješenja na koji način to primjeniti.

"Takođe smo iznijeli stav u pogledu nekih dodatnih zahtjeva, da od nekih amandmana u cilju kompromisa je moguće odustati, ali da je za nas neprihvatljivo svako prolongiranje roka primjene", rekao je Mustafić.

Kako je objasnio, nakon izglasavanja izbornog zakona, treba odmah na prvim narednim lokalnim izborima primjeniti mjere afirmativne akcije na lokalnom nivou.

"Nadamo se da će čak i oni politički subjekti koji su imali "principijelne rezerve" korišćenja afirmativne akcije prihvatiti ova rješenja i dati im podršku. Mi se pozivamo isključivo na Ustav i tražimo neodložnju njegovu primjenu", rekao je Mustafić.

Upitan da pojasni koji bi donji prag bio prihvatljiv za manjinske partije, Mustafić je rekao da je to predlog DF-a i da manjinske partije još nijesu definisale koliko on iznosi.

"Ali smatramo da je važno da se prilikom definisanja korištenja tih prava prepoznaju autohtone manjinske zajednice koje žive u Crnoj Gori", kazao je Mustafić.

Poslanik Demokratske partije socijalista Milutin Simović kazao je da se u toj partiji nadaju da će se na Predsjedništvu DF-a donijeti pozitivna odluka.

On je podsjetio da je DPS imao pozitivan odnos prema afirmativnoj akciji na lokalnom nivou koja važi za manjinske narode.

"Vjerujem da ćemo dobiti taj nedostajući broj za postizanje dvije trećine u predstavnicima DF-a, nadam se i još nekim drugim političkim klubovima koji će konačno iskazati svoj pozitivan odnos i obaveznost u odnosu na poštovanje ustavne obaveze", rekao je Simović.

Galerija

Bonus video: