Krivokapić u BiH: Saradnja u infrastrukturnim investicijama, pomogla bi regionu u cjelini

Krivokapić se u Sarajevu obratio i poslanicima Parlamentarne skupštine NATO-a na Rose Roth seminaru
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2014. 17:44h

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić Krivokapić se danas u Sarajevu susreo sa predsjedavajućim Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim Savjeta Ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, ministrom inostranih poslova Zlatkom Lagumdžijom, rukovodstvom oba doma Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine i sa ambasadorom Flečerom Bartonom, šefom misije OEBS-a u BiH.

"Na sastanku sa predsjedavajućim Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem naglašeno je da dobrosusjedski odnosi između Crne Gore i Bosne i Hercegovine predstavljaju izuzetnu polaznu osnovu za saradnju koja već postoji u oblasti privrede i turizma, ali koju bi trebalo dodatno razvijati u oblasti infrastrukturnih investicija koje bi pomogle konkurentnosti regiona u cjelini", navodi se u saopštenju iz Krivokapićevog kabineta.

Krivokapić i Bevanda razgovarali su o saradnji u oblasti evropskih integracija, kao i o značaju izgradnje Jadransko-jonskog autoputa za cijeli region koji bi otvorio nove mogućnosti za poboljšanje ekonomskih, turističkih kao i trgovinskih potencijala Crne Gore i BiH.

"Na sastanku je takođe apostrofirana i važnost finalizacije aktivnosti na utvrđivanju granične linije između BiH i Crne Gore u dužini od 700 metara čime bi se riješilo pitanje razgraničenja dvije države", dodaje se u saopštenju.

U razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom, Krivokapić je istakao da postojeća dobra atmosfera u regionu, koju je vidio na djelu za vrijeme svog izbora na funkciju predsjednika Parlamentarne skupštine OEBS-a, pomaže regionu da bolje i cjelovitije sagledava procese čije prevazilaženje vodi ka evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana.

Krivokapić u društvu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije (foto: Skupština Crne Gore)

Krivokapić je na sastanku inicirao i zajedničko intenziviranje podrške regionu, naročito BiH, na narednom ministarskom sastanku u Solunu kojim će biti obilježeno 11 godina od definisanja Solunske agende, ključnog dokumenta za članstvo balkanskih zemalja u EU.

Sastanak sa članovima kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine iskorišćen je kao prilika da se sagleda aktuelni momenta za parlamentarnu diplomatiju u regionu, ali i za razgovor o važnosti moći koju zakonodavna vlast mora imati nad izvršnom u cilju brže demokratizacije post-tranzicijskih društava.

Krivokapić se u Sarajevu obratio i poslanicima Parlamentarne skupštine NATO-a na Rose Roth seminaru na temu "Bezbjednost i demokratizacija u Jugoistočnoj Evropi: jačanje stabilnosti i promovisanje reformi.

Sa predsjedavajućim BiH Bakirom Izetbegovićem (foto: Skupština Crne Gore)

“Pitanje bezbjednosti je, ipak, i dalje goruće u Jugoistočnoj Evropi. Prijetnje ovdašnjoj bezbjednosti su, doduše, drugačije od onih koje su dovele do tragičnih sukoba, no nipošto manje stvarne. Danas je, međutim, ključ bezbjednosti regiona u punoj i dosljednoj istinskoj demokratizaciji naših društava, država i institucija. Prva i najočitija prijetnja bezbjednosti u Jugosistočnoj Evropi su organizovani kriminal i korupcija“, poručio je Krivokapić.

On je istakao i da se borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ne smije shvatiti kao domaći zadatak, kao uslov koji treba da ispunimo da bismo jednog dana bili dio Evropske unije.

"Borba protiv ovih pojava treba da bude rezultanta naše istinske spoznaje da pravo i pravda treba da budu ugaoni kamen naših društava, naših života i naših ukupnih vrijednosnih svjetonazora. U suprotnom, borba sa korupcijom i organizovanim kriminalom osuđena je na neuspjeh“ istakao je Krivokapić.

Galerija

Bonus video: